Brevkassesvar

Emne: Strattera

Spørgsmål indsendt 26. marts 2009

Hej

Min søn på 10 år har svær ADHD + en angstlidelse, både angstanfald og en mere generaliseret angst/bekymringstendens.

Han har været behandlet med Ritalin/Equasym med god effekt på hans ADHD gennem 1½ år. Nu er vi pga. hans angstlidelse gået i gang med Strattera, og er igang med en langsom optrapning over 4-5 uger. Er i øjeblikket på 2. uge. Samtidig trappes han tilsvarende langsom helt ud af Equasym, dette for at sikre, at han er medicineret indtil Stratteraen virker optimalt.

Jeg er med på, at Strattera er en slags anti-depressiv medicin,og ikke centralnervestimulerende som Ritalin, men kan ikke finde oplysninger om, hvilken gruppe inde for anti-depressiver det tilhører, kan I oplyse dette?

Den første uge fik han 18 mg Strattera dagligt + 20 mg Equasym depot, og havde ingen bivrikninger. Dagen efter vi optrappede til 25 mg Strattera, blev han dårlig, med hovedpine, kvalme og svimmelhed. Er det normalt, at bivirkninger først viser sig efter en uges tid? Han klager stadig over kvalme, svimmelhed og lidt ondt i maven ind i mellem. Dette bekymrer mig, da vi på lørdag igen skal trappe op, denne gang til 2 x 18 mg Strattera dagligt. Han skal i følge planen ende på 40 mg Strattera, og helt ud af Equasymen.

Pludselig bliver jeg også bekymret for, om det er ok, at han både får Strattera og Equasym i denne periode? Og om der er andre forholdsregler vi skal tage mht. Stratteraen? Her tænker jeg især på, om der er noget andet medicin Strattera ikke går med? Fx. panodil ved influenza, penicillin og hvad børn nu ellers får ind i mellem? Har man overhovedet undersøgelser, der siger noget om langtidsvirkningerne af behandling af børn med Strattera? Jeg ved, at det først for nogle år siden blev godkendt til brug her i DK. Ritalin/Equasym var jeg ikke så utryg ved.

Burde han have haft målt sit blodtryk, puls og lavet hjertediagram inden opstart på Strattera, som han fik inden opstarten på Ritalin?

Foreløbigt venter vi stadig på at se effekten af Stratteraen, og min søn klager over tiltagende uro. Han føler sig mindre bekymret, men mere plaget at sine ADHD symptomer nu, hvor han kun får 10 mg. Equasym dagligt. Jeg håber selvfølgelig, det er fordi, han endnu ikke er oppe på den fulde dosis Strattera, og fordi effekten endnu ikke har vist sig helt.

Føler lidt vi vælger mellem pest eller kolera her. Enten en velbehandlet ADHD med Equasym og så angst, eller mindre angst på Strattera, og så ADHD i fuld flor.

Håber meget på svar!

Venlig hilsen
En meget bekymret mor


Svar fra DepNet

Svaret blev lagt på DepNet 30. marts 2009

Kære bekymrede mor

Strattera (atomoxetin) er ikke et antidepressivum, men et præparat mod adhd. Det adskiller sig fra Ritalin ved ikke at være centralstimulerende - dvs. uden amfetaminlignende virkning. Der er ingen sammenlignende studier mellem Ritalin og Strattera. Du kan læse mere om Strattera her (bivirkninger, effekt, særlige forholdsregler, indvirken med anden medicin mm.): http://www.produktresume.dk/docushare/dsweb/Get/Document-25333/

De bivirkninger, som din søn oplever, ses hos omkring en ud af fem patienter og er altså almindelige bivirkninger til behandlingen. Bivirkningerne er dosisafhængige og kan dermed blive værre i højere dosering. Med hensyn til langtidsbivirkninger, skal man især være opmærksom på væksten, der kan blive påvirket.

Behandling med Strattera er en specialistbehandling, og det er derfor heller ikke alle læger, der må udskrive dette præparat.

Jeg kan ikke svare på, om det er en god ide at forsøge Strattera, men det vil tiden vise inden længe. Hvis behandlingen ikke er farbar, må man prøve noget andet. Da I har erfaring for, at Ritalin virker godt, kunne man måske kombinere Ritalin med et andet præparat mod angsten/uroen. Det er muligt, at der skal flere forsøg til, inden I sammen med den behandlende børnepsykiater finder den optimale behandling.

Venlig hilsen
Lars Søndergård, overlæge, ph.d.