Brevkassesvar

Emne: Muskelgigt.

Spørgsmål indsendt 18. oktober 2009

Jeg har den sidste uge, lidt af ømhed i lår/lægge og træthed. Indimellem lidt hovedpine, feber og manglende appetit. Tænkte det var influenza, men har aldrig haft influenza før. Min mor havde muskelgigt, og fik prednisolon. Det aftog med årene, og gik i sig selv igen. Har altid haft den holdning, at muskelgigt måske var udtryk for en psykisk ubalance.

Lider af angst/depressioner, men har det meget bedre nu. Ved godt, at kost og levevis kan ha' indflydelse på eks. vis gigt. Ved jeg drikker for meget kaffe og er ryger. Det vil jeg gøre noget ved nu, og rygningen har jeg haft lyst til at droppe længe. Får en del frugt, og spiser rimelig sundt. Jeg kunne godt bevæge mig noget mere, selvom jeg går til badminton og dans.

Ved godt en uge ikke er længe med disse symptomer, og tænkte først her til morgen, om det kunne være muskelgigt.

Hva' tænker I?

Mvh D

Svar fra DepNet

Svaret blev lagt på DepNet 23. oktober 2009

Kære D.

Muskelgigt eller polymyalgia reumatica er en lidelse, der hyppigt starter i nakke- skulderregionen, og gør, at man har svært ved at tage beklædningsgenstande af og på.

De muskelsmerter, du har haft, skyldes formentlig en muskelreaktion i forbindelse med en infektionssygdom, som man ofte ser det i forbindelse med virusinfektioner som f.eks. influenza.

For at stille diagnosen muskelgigt kræves en række blodprøver, men dit forløb synes umiddelbart ikke at pege i den retning. Fortsætter symptomerne, bør du imidlertid nok kontakte din egen læge med henblik på blodprøver.

Fortsæt med de gode tanker om ophør med tobak og få forsat sund kost og god motion - det vil give dig overskud.

Med venlig hilsen
Læge Ole Tang Hørsholm