Brevkassesvar

Emne: Psykose tegn

Spørgsmål indsendt 11. november 2010

Kære Brevkasse.

Mit spørgsmål er måske lidt langt og kringlet, men håber i vil bære over med mig og mine snublende ord.

Jeg har igennem 2 år lidt af en depression efter den første indlæggelse mente man også at jeg havde en forstyrret personligheds struktur. En del indlæggelser, og episoder med selvskade, senere mente man så at jeg havde en diagnose indefor det skizofrene spektrum, skizotypi. Jeg ved ikke om jeg helt kan acceptere/er enig i den diagnose.

Nu er min situation så den at jeg går med mange selvskadende tanker, igen. Min kontaktperson indenfor behandlingssystemet har talt med mig om en evt genindlæggelse, evt. For en kortere periode.

Mit problem er at jeg ved jeg vil blive selvskadende under en evt. indlæggelse, og jeg synes hverken jeg kan byde personalet eller mine pårørende det, igen.
Hvis jeg bliver ude af systemet vil jeg evt. også skade mig selv, men regner med at det bliver under mere kontrollerede former.
Jeg undersøger meget på nettet mht. selvskade, så hvis det sker at jeg skader mig selv så vil jeg nok kunne styre det, så jeg ikke får varige men.

Er disse tanker et faresignal om at jeg er ved at få en psykose?
Jeg synes selv jeg er en meget ansvarlig person, og jeg er absolut ikke til fare for andre mennesker.

Er der en måde man kan blive indlagt på så ens pårørende ikke finde ud af det?

Mvh
Vic

Svar fra DepNet

Svaret blev lagt på DepNet 18. november 2010

Kære Vic

Du fortæller, at du har været indlagt med depression, men udover at lide af depression, mener man også, at du har en personlighedsforstyrrelse, inden for det skizotypale spektrum. Hvorfor, man mener det, beskriver du ikke, men du føler dig ikke helt enig med lægerne i, at du har den diagnose. Derimod har du selvskadende adfærd, og tilbøjeligheden tiltager af en eller anden grund, når du bliver indlagt. Når du er ude af systemet, regner du med, du bedre kan kontrollere det, f.eks. så du ikke får varige men.

Hvis man overmandes af mange voldsomme tanker, kan man godt få den fornemmelse, at man skal skære sig for ikke at blive sindssyg. Det er med andre ord en måde, man forsøger at kontrollere sig selv på. Metoden er måske virksom i øjeblikket, men løser ikke din problemer og efterlader, som du siger, grimme ar, som du senere bliver ked af at have-måske skammer dig over.

Så spørgsmålet er, om der ikke er andre metoder til at klare de "indre dæmoner" på, som ikke efterlader dig fuld af sår på krop og sjæl. Hvad er det, du kæmper med?  Hvordan fik du det sådan?  Hvad er du bange for? Hvad er det, der gør, at du vender vreden indad? Hvad vil du med dit liv, udover at bruge tiden på at skade dig selv?

Ud fra det, du har skrevet, kan jeg ikke finde tegn på psykose, men du har det da ikke godt med dig selv.

I stedet for at læse om selvskadende adfærd, tror jeg, du kunne have stor glæde af at læse en bog, der hedder Medfølelse og Mindfulness. Den er skrevet af Paul Gilbert, der i mange år har arbejdet med patienter, der har det som du.

Mange venlige hilsner
Bodil Andersen
Praktiserende Speciallæge i psykiatri