Brevkassesvar

Emne: Eftervirkninger af Leponex?

Spørgsmål indsendt 5. januar 2011

Hejsa!

Jeg er en 26-årig kvinde med en borderline-diagnose som har haft en genial effekt af en lav Leponex-medicinering gennem 4 år (sammen med Tegretol), og i løbet af det sidste har jeg så gennemgået en udtrapning fra 150 mg Leponex til 0 mg!!

Men! Da jeg for nu 6 dage siden helt afsluttede den behandling har det medført forskellige fysiske gener. For det første kan jeg ikke sove normalt og det generer mig mest da jeg både skal passe arbejde og skole.

Jeg kan ikke falde i søvn til trods for at jeg stædigt bliver liggende i sengen. Det tager 2-4 timer for mig at falde i søvn og når det endelig lykkes mig bliver det til max 5 timers usammenhængende og overfladisk søvn. Jeg vågner af de mindste lyde og mine drømme føles meget "kraftige" - sådan at jeg kan være i tvivl om jeg egentlig sov eller bare lå og tænkte.

Jeg er lysvågen når jeg skal sove og lidt rastløs når jeg vågner. Er let at irritere, men udtrykker det ikke.

Derudover klør det på huden over hele kroppen men der er intet at se. Intet udslæt eller knopper eller noget som helst. Måske er det bare psykisk - aner det ikke, men det har jeg aldrig prøvet før.

Idag har jeg virkelig haft det skidt. Har fået små "anfald" med koldsved, svimmelhed og når jeg stod op svajede min krop. Når jeg sad ned var det mit hovede der svajede. Jeg blev sådan lidt fjern uden egentlig at præcis kunne mærke hvad der skete, men lydene omkring mig føltes som om de kom meget langt væk fra. Kunne ikke rigtigt gå lige. Var efter sigende bleg. Alle disse ting kom på en gang og blev tiltagende værre. Så gik det væk og kom igen mange gange i løbet af dagen. Hen mod aften aftog det og forsvandt.

Jeg har ingen appetit efter jeg stoppede med Leponex og får mellem 600-1200 kcal pr. dag. Det er bestemt i underkanten, men det er bare for at pointere at jeg altså spiser noget og for at udelukke at ubehaget kommer derfra. Jeg har haft en spiseforstyrrelse så jeg ved godt hvordan det føles i min krop når jeg ikke får mad nok. Tænkte at det har skyldtes lavt blodsukker, men det var ret voldsomt og ikke noget jeg har prøvet før.

Tog panisk til lægen igår fordi jeg var nervøs for hvad i alverden der foregår og hun mente at det kunne skyldes det at Leponex er meget kraftigt og at dette er overgangen hvor stofferne bliver udskilt.

Hvad tænker I om det?

Er det normalt at kroppen reagerer sådan her? Udtrapningen er sket med 25 mg hveranden eller 3. måned, så det er jo gået langsomt...

Er der noget jeg kan gøre eller ikke skal gøre? Råd modtages med kyshånd. :0)

Mvh.
Kathrine

Svar fra DepNet

Svaret blev lagt på DepNet 7. januar 2011

Kære Kathrine

Det er formentligt ophør med Leponex, som du kan mærke.

Ændringerne skyldes ikke blot udvaskningen af det aktive stof, men også at dit nervesystem skal vænne sig til ikke at være påvirket af medicinen og populært sagt indstille sig på en ny måde (autoregulation), hvilket tager tid.

Du vil formentlig opleve at tænke klarere og at være i tættere kontakt med dit følelsesliv uden Leponex. Dette kan for nogen give anledning til angst og følelse af uvirkelighed, men er ofte noget, som aftager, når du har vænnet dig til at undvære virkningen af medicinen.

Det er også almindeligt, at nattesøvnen bliver dårligere i en periode ved ophør med behandlingen.

Jeg kan ikke svare på, om søvnen vil normalisere sig af sig selv med tiden, men det vil være det mest nærliggende at forsøge at afvente.

I mellemtiden kunne du spørge din læge, om du forbigående kunne have gavn af en sovetablet af benzodiazepintypen eller eventuelt i form af en transportsygetablet med en søvnfremmende sidevirkning.

En tredje mulighed kunne være det antidepressive lægemiddel mirtazapin, som både har en appetitstimulerende og søvnfremmende sidevirkning.

Venlig hilsen
Lars Søndergård, speciallæge i psykiatri, ph.d.