Brevkassesvar

Emne: Panikangst/forhøjet blodtryk

Spørgsmål indsendt 7. april 2003

Jeg har fået målt mit blodtryk på hospitalet ifm resultater af en prøve af skjoldbruskkirtlen. Det var på 160/133. Siden har jeg fået det målt nogle gange hos lægen (150-180/89-115).
Nu har jeg så fået et blodtryksmålings-apparat med hjem og skal måle 3 gange 2-3 gange dagligt.
I morges talte jeg min puls i et minut og det samme har jeg gjort i eftermiddags. I morges havde jeg 58 slag pr. minut og i eftermiddags 65-70 slag i minuttet.
Da jeg målte med blodtryksapparatet (den måler også pulsen) var min puls målt i 90’erne og blodtrykket 150-160/92-102.
Det jeg gerne vil spørge om er følgende:
Er der en sammenhæng mellem blodtryk og puls?
Hvis min puls er fin, når jeg tæller den uden blodtryksapparatet, men for høj, når jeg måler med apparatet kan jeg så konkludere, at mine forhøjede blodtryksmålinger skyldes nervøsitet og ubehag ved målingen? Jeg mener, min puls stiger jo også, når jeg måler med apparatet.
Det skal måske lige nævnes, at jeg var meget bange på hospitalet, altid er nervøs ved lægen, at det gør ondt, når jeg måler blodtryk, at jeg er nervøs for resultatet (kan mærke koldsveden komme mens jeg måler) og at jeg lider af panikangst.
Jeg håber I kan hjælpe mig.

Svar fra DepNet

Svaret blev lagt på DepNet 9. april 2003

Kære "forhøjet blodtryk"

Du skriver, at du lider af panikangst.
Jeg må så gå ud fra, når du bruger udtrykket, at dette er en diagnose fra en psykiater eller læge, og vil tillade mig at bruge dette som udgangspunkt.

Hvis panikangsten er velbehandlet, burde den ikke påvirke dit blodtryk, mens en ubehandlet panikangst ofte vil påvirke adrenalinniveauet, øge pulsen og dermed blodtrykket.

For der er jo en sammenhæng mellem puls og blodtryk. Jo højere puls, desto højere blodtryk.
Enhver form for nervøsitet indvirker på blodtrykket.

Problemet med, at det at måle blodtryk automatisk øger trykket, kaldes også "konsultationsblodtryk"; det er også derfor, at man hos lægen skal sidde mindst 10 min. inden man får målt sit blodtryk.

Det er formentlig også derfor du har fået udleveret et blodtryksapparat til at måle trykket hjemme med, idet man kan "vænne" sig til at tage trykket selv, hvorefter man vil se, at en række blodtrykstagninger vil give faldende resultater - og ofte inde i normalområdet.

Hvis du ikke får behandlet din angst og nervøsitet, bør du konsultere din egen læge med henblik på en udredning for hjælp på dette område.

Med venlig hilsen
Læge Ole Tang
Hørsholm