Brevkassesvar

Emne: Agiteret depression

Spørgsmål indsendt 26. maj 2004

Hvad er en agiteret depression (jeg kender en der har haft sådan en) ?

Svar fra DepNet

Svaret blev lagt på DepNet 1. juni 2004

Depressioner er karakteriseret ved en længerevarende tilstand hos patienten med nedsat stemningsleje, søvnforstyrrelser, manglende glæde ved de daglige gøremål, appetitændringer og ændringer i aktivitetsniveauet, enten i nedadgående retning, hvor patienten afdæmpes, eller tilstande, der ud over selvbebrejdelser og sortsyn, er prægede af aggression og udadrettet vrede, samt utilfredshed med omgivelserne.

Patienten med en agiteret depression afviger fra gennemsnitsmønsteret hos deprimerede patienter, hvor dæmpet livsmod, tristhed og måske selvmordstruende tanker er fremherskende.

De agiterede depressioner fremtræder væsentligt mere aggressive og udadrettede i deres reaktionsmønstre og er derfor mere vanskelige at genkende som værende depressioner.

De agiterede depressioner er ud over at være slemme for patienten selv også svært belastende for omgivelserne: Ægtefælle, familie, venner og arbejdskammerater.

Behandlingen er den samme som ved den vanlige depression, d.v.s., i dag hovedsageligt medicin af SSRI-typen (lykkepiller) eller NSRI (nyudvikling af lykkepiller).

Det er som ved alle depressive tilstande utroligt vigtigt at være i løbende behandling hos speciallæge i psykiatri eller egen læge i hele behandlingsperioden, om den så skulle blive nødvendig over mange år!

Med venlig hilsen
Læge Ole Tang
Hørsholm