Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

Pas på blodtrykket ved store doser!

Written by irsten 30. jul 2006 08:31

Jeg har længe efterlyst andres erfaringer med brug af perikon til helbredelse og forebyggelse af alvorlige depressioner. Jeg har selv taget perikon i fire og et halvt år nu. Og nu har jeg selv gjort nogle erfaringer, som jeg gerne vil viderebringe.

For en ordens skyld: Perikon kaldes også perikum eller hyperikum (engelsk: St. John’s wort). Det er en almindeligt forekommende plante i den danske natur. Planten har været brugt mod depressioner i århundreder. I Tyskland ordinerer psykiatere perikon mod depression. I Danmark er de fleste læger og psykiatere meget skeptiske over for brugen af det. I ”Ugeskrift for læger” var der den 21. marts 2005 en kort artikel med overskriften ”Hyperikum er effektivt til patienter med svær depression”.

Perikon-ekstrakt kan købes som kapsler på apoteket, i Matas og i helsekostforretninger. I Danmark er det ikke godkendt til behandling af depressioner, kun til tristhed. Jeg køber perikon af mærket Modigen, som fås på apoteket. Med produktet følger en detaljeret indlægsseddel, som det er vigtigt at studere grundigt.

Jeg har haft meget positive erfaringer med perikon. Jeg har tidligere forsøgt mig med flere af de almindelige antidepressiva (Seroxat, Cipramil og Zoloft), men de gjorde mine depressioner værre. Derfor var det en nådegave, at jeg fandt perikon.

Som jeg før har skrevet, har jeg ikke haft andre bivirkninger, end at jeg har nemmere ved at blive solbrun om sommeren, og når jeg er sydpå. Perikon gør nemlig huden mere lysfølsom. Men for mig er dette ikke nogen negativ virkning – tværtimod.

Her i sommer har jeg dog været nødt til at tage perikon i en meget stor dosis, fordi jeg var udsat for en hård belastning, der udløste en begyndende depression. Nu er depressionen væk igen, men jeg har gjort nogle erfaringer, som jeg gerne vil berette om.

Hvis man lider af forhøjet blodtryk, som jeg gør, skal man være meget forsigtig, når man tager perikon i store doser. Man kan dog undgå problemer, hvis man lader være med at spise visse fødevarer.( Se nedenfor).

Jeg er nødt til at forklare lidt mere om perikon, for at det er muligt at tale præcist om dosis og styrke. I perikonplanten er der mange forskellige stoffer, der modvirker depression. Det er antagelig derfor, at virkningen er så skånsom, så effektiv og så forholdsvis fri for bivirkninger.

For at man kan opnå en ensartet styrke af det enkelte produkt og sammenligne det med andre produkter, angiver man indholdet af totalhypericin, der er blot ét af de virksomme indholdsstoffer. Produktet Modigen indeholder 300mg perikonekstrakt, svarende til 0,9 mg (900 mikrogram) totalhypericin i én kapsel.

Det anbefales på pakningen, at man tager 1-2 kapsler, svarende til 900-1800 mikrogram totalhypericin mod tristhed. Skal man kurere en regulær depression, er det dog ikke nok. Så skal man op på 1800-3600 mikrogram totalhypericin, svarende til 2-4 kapsler Modigen (som påvist i et velbeskrevet tysk forsøg, som man kan læse op i et nyhedsbrev fra februar 2005 på www.vitalraadet.dk)

For tiden tager jeg 5 kapsler, svarende til 4500 mikrogram totalhypericin. Ved den dosis kan der komme problemer med blodtryksstigning. Det er de samme problemer, som man kan få, hvis man tager det antidepressive middel, der er kendt under navnet MAO-hæmmer. Når man tager MAO-hæmmere, er man nødt til at undgå madvarer, der indeholder stoffet tyramin, især stærk ost, vindruer, marinerede sild, lever og rødvin (eller alkohol i det hele taget).

Om nogen tid kan jeg forhåbentlig nedsætte min perikon-dosis til 2-3 kapsler igen, og da skulle der ikke være nogen problemer med tyramin-holdig mad.

Jeg har ikke kunnet finde oplysninger om ovenstående på dansksprogede Internetsider. Men jeg har fundet en engelsksproget Internetside, hvor problemet er beskrevet: http://www.all-natural.com/hyp-1.html

Hvis der er andre, der har erfaringer om perikon, hører jeg stadigvæk meget gerne fra dem.

Mange hilsner

irsten

Velzina

Written by LK 11. aug 2006 22:18

Jeg har i snart to år brugt Velzina. En kapsel pr dag.

Det holder min dep i skak, men jeg vil efter at have læst dit indlæg prøve at fordoble dosis, for måske kan jeg så få det meget bedre.

Du må ikke tage perikon og Akarin samtidig

Written by irsten 14. aug 2006 11:04

Kære Tankespind

Noget af virkningen fra perikon ligner Akarins virkningsmekanisme. Derfor må du IKKE tage Akarin og perikon samtidig.

Akarin virker ved at øge mængden af signalstoffet serotonin. Men for lidt og for meget fordærver alting, som man siger. For meget serotonin er også skadeligt!

Hvis du vil skifte fra Akarin til perikon, skal du overveje det meget grundigt. Har du ikke positiv effekt af Akarin? Har du mange bivirkninger?

Hvis du ønsker at skifte, skal du først trappe ud af Akarin.

Du kan forvente en positiv effekkt af perikon efter ca. 3-4 uger.

Held og lykke

irsten

God ide

Written by irsten 14. aug 2006 11:10

Kære LK

Hvis du ikke føler, at din depression er helt væk på 1 kapsel Velzina, er det en god ide at øge din dosis.

Jeg har tjekket Velzina, og jeg kan se, at produktet indeholder den samme mængde total hypericin pr kapsel som Modigen.

Der skulle ikke være nogen problemer ved at sætte din dosis op, når bare du har læst den medfølgende vejledning, og du ikke tager en type medicin, som perikon griber forstyrrende ind på.

Held og lykke med det

irsten

Svar

Written by irsten 22. aug 2006 17:34

Kære Ollismuddi

Mener du virkelig, at du fik en psykose af Cipramil? Jeg har også prøvet at få Cipramil og andre lægeordinerede antidepressiva med meget ubehagelige virkninger (forværring af depressionen og for Seroxats vedkommende kvalme, opkastninger, diaré, voldsom uro og voldsomme søvnforstyrrelser), men jeg har aldrig hørt, at man kan få en psykose af antidepressiv medicin.

Jeg forstår godt, at du blev bange.

Mine erfaringer med perikon er som sagt meget gode. Den form for depressioner, jeg havde, var meget alvorlig, og det klarede perikon uden problemer og bivirkninger.

Jeg har ikke haft problemer med vægten. Jeg har aldrig hørt, at perikon skulle ændre på appetitten.

Jeg har aldrig hørt eller læst om abstinensproblemer. Men som ved alle andre midler, der virker ind på psyken, er det vigtigt at trappe langsomt og forsigtigt ud, når du ikke har behov for perikon mere.

Men husk: som jeg har skrevet ovenfor, er den på pakningen angivne dosis ikke tilstrækkelig til at kurere en regulær depression.

Til sidst vil jeg gerne sige: Hvad du end gør, så sørg for at have et godt forhold til din læge og psykolog. Det er vigtigt, at du har deres opbakning. Man kan godt blive bitter og vred, når man oplever, at den medicin, der skulle hjælpe én, viser sig at gøre én mere syg. Men prøv at tale ud med dine behandlere og få deres forståelse og opbakning.

Mange hilsner

irsten

Svar

Written by irsten 23. aug 2006 14:59

Kære Ollismuddi

Du skal vide, at der er visse andre typer medicin og desuden også P-piller, som perikon kan reagere uheldigt med. Det er derfor meget vigtigt, at du læser brugsanvisningen. Men hvis du ikke tager andre slags medicin, er det jo ikke noget problem.

Hvis du beslutter dig for at tage perikon, foreslår jeg, at du tager et produkt af samme styrke, som dem, jeg tager: Modigen, som fås på apoteket. Du kan læse, at hver kapsel indeholder 300 mg perikon-ekstrakt svarende til 0,9 mg total hypericin (dvs. 900 mg totalhypericin).

Der anbefales på pakningen en dosis på 1-2 kapsler dagligt. Men den dosis er kun beregnet til at kurere tristhed, ikke til at kurere depression. For at kurere en depression skal man op på det dobbelt, altså 2-4 kapsler. Jeg vil mene, at 3 kapsler pr. døgn kan kurere en regulær depression.

Jeg foreslår følgende: Du tager 1 kapsel pr. dag i 2 dage. På tredjedagen sætter du dosis op til 2 kapsler, og denne dosis tager du i 3 dage, mens du nøje undersøger, om du har ubehag, der kan stamme fra naturmedicinen. Hvis du ikke har det – og jeg gentager: du må overhovedet ikke have nogen former for ubehag af perikon – så sætter du din dosis op til 3 kapsler. Denne dosis fortsætter du med. Efter 3-4 uger skulle din depression være væk. Hos mig skete bedringen meget pludseligt og overvældende efter 4 uger.

Du fortsætter derefter på denne dosis (3 kapsler) i 6-12 måneder efter at depressionen er gået over. Herefter trapper du langsomt og forsigtigt ud over f.eks. en måned eller to, på et tidspunkt hvor du ikke er udsat for belastninger.

Held og lykke

irsten

Ang. optimal

Written by irsten 25. aug 2006 06:59

Kære Birgitte

For at kurere en regulær depression og ikke bare tristhed, skal du normalt op på mindst 900 mg perikon-ekstrakt om dagen, svarende til 2,7 mg total-hypericin, altså 2700 mikrogram total-hypericin om dagen.

Perikon er jo en almindelig plante. Derfor ændrer den sig, alt efter jordbund, vejr og høsttidspunkt. For at kunne lave et standardiseret produkt, som man kan sammenligne med andre perikonprodukter, opkoncentrerer man planten, til der er et bestemt indhold af ét af perikons indholdsstoffer, nemlig total-hypericin. Det er indholdet af total-hypericin, du skal gå efter, når du skal finde ud af, om du får nok perikon til at kurere en depression.

Jeg har prøvet at finde oplysninger om Optima på nettet, men jeg kan ikke finde noget om indholdet af total-hypericin. Men ud fra mængden af perikon-ekstrakt, som er angivet til 250 mg pr kapsel, har du ret i, at 3 kapsler er for lidt.

Jeg ved ikke, om der er problemer i at få de andre urter i større doser. Måske er der andre, der ved det.

Mange hilsner

irsten

vedr. Perikon

Written by hau 6. sep 2006 16:53

Hej,

Jeg har sidste år fået Akarin, behandlingen gik over ca 12md. og jeg fik det kanon godt.

Jeg trappede meget langsomt ud og havde ingen problemer.

Nu her i foråret syntes jeg at det begyndte at gå ned af bakke med mig igen. Jeg læste om Perikon og besluttede at prøve det.

Jeg købte Calmigen Caps (300mg) og tog 1 om dagen i lang tid. Det hjalp ikke en pind, Så gik jeg op til 2 stk om dagen. Det hjælper heller ikke.

Nu læser jeg så Irsten's indlæg om at man skal helt op på 3-4 stk om dagen før at de virker mod dep.

Jeg vil blot høre om man kan forvente samme gode sinds tilstand (som eks. Akarin/Cipramil) ved at gå op i 3-4 "perikon" piller om dagen. For lige nu med 2 stk. føler jeg bare at jeg står stampe.


Ville gerne læse den tyske undersøgelse som Irsten omtaler i Vitalrådet's nyhedsbreve. Desværre findes det ikke der længere. Ved nogen evt. hvor jeg så kan læse det.

PS på et tidspunkt talte jeg med en på apoteket omkring Perikon piller (de har Modigen) hun sagde man kun skulle tage dem et kort stykke tid og så holde min 1 md's pause. Jeg syntes ikke jeg har hørt det omtalt nogen steder. Kan det være korrekt

mvh hau


Svar

Written by irsten 6. sep 2006 19:33

Kære Hau

Du spørger, om man kan forvente samme gode virkning af perikon som af Akarin. Mit svar er, at efter min erfaringer virkningen af perikon bedre end af almindelig lægeordineret antidepressiv medicin. Derudover er der ingen bivirkninger – bortset fra at man nemmere bliver solbrun.

Det kan du læse om på www.vitalraadet.dk. Nyhedsbrevet er der faktisk stadigvæk. Du finder det således:
Gå ind på www.vitalraadet.dk
Klik på Nyhedsbreve
Klik på Arkiv
Klik på februar 2005 (4 poster)
Rul ned under skemaet, og du finder disse 4 nyhedsbreve, hvoraf ét med overskriften ”Perikum overtrumfer lykkepiller”, som du derefter kan åbne og læse.

I Danmark er perikon ikke godkendt til at behandle depression, kun tristhed. Derfor må en apoteksansat ikke rådgive om, hvor stor en dosis, der skal til for at behandle en depression.

At man skal holde pause fra perikon-kapsler en gang imellem er noget sludder. Det er netop så vigtigt, at man fortsætter depressionsbehandling, så længe det er nødvendigt. Man må netop ikke tage antidepressive midler på skiftende måder. Man skal tage den samme dosis, så længe det er nødvendigt og derefter trappe ganske langsomt og forsigtigt ud. Hvis man holder pause indimellem, udsætter man hjernen for alt for mange omskiftelser. Hjernen er meget følsom og sårbar og må ikke udsættes for sådanne udsving.

Jeg har taget perikon uafbrudt i snart 5 år. Jeg har haft 20 alvorlige depressioner, og læge og psykiater har sagt, at det er nødvendigt, at jeg tager et antidepressivt middel resten af mit liv. Så jeg regner faktisk med at blive ved med at tage perikon, i hvert fald nogle år endnu, muligvis resten af livet.

Jeg håber, du kan bruge mit svar.

Mange hilsner

irsten

Vedr. Perikon

Written by hau 6. sep 2006 21:02

Hej Irsten

Tak for svarene.

dvs jeg kan godt forsøge mig med 3 piller om dagen, så må vi se hvordan det går. Jeg vil gerne snart se en forandring

Er der mulighed for at finde produktet billigere nogen steder evt. på nettet, har du nogen erfaring med det.


mvh hau

Svar

Written by irsten 7. sep 2006 09:06

Kære hau

Ja, du kan sagtens gå op på 3 kapsler om dagen, måske også 4. Det gælder om at finde den dosis, som er lige præcis tilpas, dvs. lige netop stor nok til at kurere depressionen, men ikke for stor.

Jeg får for tiden 5 kapsler om dagen, fordi jeg har været udsat for belastninger, som kunne medføre depression. Når der er gået et par måneder, vil jeg ganske gradvist nedsætte min dosis til 2-3 kapsler.

Nej, jeg har ikke erfaringer med at købe perikon via Internettet. Jeg køber det på apoteket. Du har ret, det er dyrt. Men for mig er det simpelthen nødvendigt.

Mange hilsner

irsten

Svar

Written by irsten 15. sep 2006 17:43

Kære Ollismuddi

Det er sikkert o.k., at du er startet med 2 kapsler i døgnet. Jeg plejer bare at sige, at det er meget vigtigt, at man trapper langsomt op og – især - meget forsigtigt ned til sin tid, fordi hjernen ikke må udsættes for alt for mange bratte omskiftelser.

Men nu er du i gang, og du mærker ikke noget ubehag, og det er godt. Som jeg skrev den 23. august, foreslår jeg, at du tager 2 kapsler i døgnet i 3 dage. I disse 3 dage kontrollerer du nøje, om du har ubehag, der kan tænkes at stamme fra perikon. Hvis du ikke har det, foreslår jeg, at du går op på 3 kapsler, en dosis, som jeg vil mene, er tilstrækkeligt til at klare din depression.

Du fortsætter så med denne dosis på 3 kapsler. Efter 3-4 uger skulle din depression være væk.

Held og lykke med det.

irsten

P.S. Jeg håber, at du havde en god ferie i Bulgarien.

Svar

Written by irsten 19. sep 2006 13:49

Kære Ollismuddi

Det lyder fint!

Angående ubehag: Jeg er engang kommet til at tage en dosis, der var for stor. Det viste sig ved, at jeg fik en lille smule hovedpine og en lille smule utilpashed. Det var lige efter, at bedringen var slået helt fantastisk igennem. Jeg argumenterede på følgende måde: ”Når denne dosis virker så fint, så vil jeg tage en ekstra kapsel. Så må virkningen blive endnu mere fantastisk!”

Men sådan fungerer det ikke. Der er en dosis, der er lige netop tilpas. Hvis man tager mere end det, får man ikke en bedre virkning. Sådan er det med alle antidepressive midler.

Da jeg ved, at du har reageret meget negativt på almindelig antidepressiv medicin, er det vigtigt, at du er forsigtig. Du må overhovedet ikke kunne mærke noget ubehag, specielt ikke hovedpine.

Men jeg tror nu godt, at du kan tåle 3 kapsler i døgnet. Til gengæld tror jeg, at 3 kapsler vil være tilstrækkeligt.

Efter min erfaring vil ubehag i form af hovedpine være et tegn på, at man får en for stor dosis, men det lader til, at din organisme omsætter det fint. Jeg synes godt, at du kan gå op på 3 kapsler.

Mange hilsner

irsten

Vedr. Perikon

Written by hau 2. okt 2006 00:03

Hej igen,

Jeg har nu taget 4 stk. Calmigen (perikon) piller om dagen siden her 6 sep.
Jeg har ikke rigtigt fået glæde af dem endnu, vil man først mærke "virkningen" efter de 4 uger som omtalt. Eller går der længere rid.

Jeg kunne godt ønske mig en ændring til det bedre.

Det er mest alle de tanker der flyver i mit hoved og så til dels panikangst. Jeg godt kunne være foruden.

Skal til jobsamtale i kommende uge og skal gøre mig overvejelser om jeg skal tage springet fra nuværende job.

mvh hau

Svar til Hau

Written by irsten 2. okt 2006 09:41

Kære Hau

Du skriver, at du har taget 4 kapsler Calmigen siden 6. september, og at du ikke har mærket nogen bedring endnu. Der er først én ting, vi skal have klarlagt: Hvor stærk er det Calmigen-produkt, du bruger?

Jeg bruger selv Modigen, hvor der i hver kapsel er 300 mg perikonekstrakt, som er standardiseret til et indhold af 0,9 mg totalhypericin (dvs. 900 mikrogram).

Er Calmigen af samme styrke? Jeg har tidligere prøvet at søge oplysninger på www.google.dk om Calmigen., og da fik jeg oplysninger om, at Calmigen kun er halvt så stærk som Modigen. Men jeg blev rettet af en Calmigen-bruger, der skrev, at hendes Calmigen-produkt er nøjagtig lige så stærkt som Modigen. Nu er jeg forvirret. Hvem har ret, mine oplysninger fra nettet eller Calmigen-brugeren, der skrev til mig? Eller findes der måske to forskellige Calmigen-produkter af vidt forskellig styrke?

Som jeg tidligere har skrevet, skal man op på 900-1200 mg perikon-ekstrakt i døgnet, svarende til 2700-3600 mikrogram totalhypericin, for at man kan kurere en regulær depression med perikon.

Får du 1200 mg perikonekstrakt svarende til 3600 mikrogram totalhypericin i døgnet?

Så vidt jeg kan regne ud, har du taget disse fire kapsler i fire uger på onsdag, den 4. oktober. Hos mig var det sådan, at bedringen kom stort set fra den ene dag til den anden, lige netop da jeg havde taget perikon i fire uger. Bedringen kom slet ikke gradvist, den kom lige pludselig. To dage før de fire uger var gået, havde jeg stadigvæk en alvorlig depression. Så der er stadig håb, forudsat at du tager den optimale dosis.

Da jeg her i forsommeren blev udsat for en belastning, der gav symptomer på depression, satte jeg min dosis op fra 3 kapsler til 5. Bedringen satte ind, da der var gået nøjagtig fire uger. Men jeg kan jo ikke garantere for, at det samme sker hos dig.

På mit perikon-produkt står der: ”Hvis der ikke er opnået effekt inden for 4-6 uger, bør behandlingen ikke fortsætte.”

Jeg håber meget, at du oplever en bedring en af de kommende dage.

Mange hilsner

irsten


Vedr. Perikon

Written by hau 2. okt 2006 11:59

Hej Irsten,

Jeg sidder lige med Calmigen "glasses" der står ordret

1 kapsel inderholder 300mg standardiseret spraytørret perikonekstrakt svarende til 0,9 mg hypericin.

Så en må være lig mængden i Modigen

Ved ikke om det er et tegn på bedring. Men jeg har de sidste dage mere og mere fået "lugtesans" jeg oplever dufte (i vores hus) som jeg ikke har bemærket før.

Kan det være de første tegn. ?


mvh hau

mere Vedr. Perikon

Written by hau 2. okt 2006 12:09

Hej Irsten,

Jeg fandt lige denne side med Calmigen.

http://shop.duft-natur.dk/naturlaegemidler/nedtrykthed_modloeshed/calmigen_120_kapsler.html

Det er den jeg tager


PS
Har du eller andre prøvet hypnoterapi mod depression. Har fundet nogle sider omkring det. Det lyder spændende. Det kunne være et forsøg værd.

mvh hau

Svar til Hau og Ollismuddi

Written by irsten 4. okt 2006 07:51

Hej Hau og Ollismuddi

Jeg husker fra mine depressioner, at jeg sansede anderledes og dårligere. Hos mig var det dog mest synssansen, der var dårlig. Jeg husker intet om lugtesansen.

Det lyder interessant, at I begge oplever, at jeres lugtesans er blevet bedre. Jeg vil absolut tro, at det er et godt tegn.

Det var godt, Hau, at Calmigens styrke svarer til Modigens styrke, og at du formodentlig får den optimale dosis.

Jeg håber meget for jer begge to, at der snart kommer en fuldstændig bedring.

Du spørger, Hau, om nogen kender til hypnoterapi. Jeg har læst om det engang. Jeg har prøvet så meget andet, men ikke hypnoterapi. For tiden går jeg hos en meget dygtig psykolog.

Det er mit mål at finde og opløse de depressionsfremkaldende årsager, som findes i mit liv. Det er ikke noget problem for mig at tage perikon, men allerhelst vil jeg løse de problemer, der var årsag til mine depressioner.

Jeg kan kun anbefale, at man får terapi ved siden af perikon. Selv om perikon er en skånsom behandling, vil jeg helst kunne klare mig uden, eller måske nøjes med at tage en lille smule i vinterhalvåret – engang.

Mange hilsner

irsten

Vedr. Perikon

Written by hau 8. okt 2006 23:08

Hej igen,

Ja nu skriver vi snart den 9 okt. og den store forløsning er ikke rigtigt slået igennem endnu.

Har ikke så meget "tankemylder" mere, men er meget rastløs og megen indre uro.
Har været til 2 fødselsdage de sidste par dage. Begge med en del mensker. Kan mærke jeg ikke er på dupperne med hensyn til socialt samvær, kan ikke rigtigt slippe snakketøjet løs, er stadig usikker.

Men glæder mig helt vildt til tirsdag, hvor jeg skal i hypnose, det er jeg godt nok spændt på.
Jeg kontaktede ham i sidste uge, han ringede tilbage samme aften kl 19.00 (fra privaten) og vi fik en snak på e times tid, hvor han forklarede alt om hvordan det foregår. Utrolig behagelig mand at snakke med.
Han sagde til mig, når du går hjem efter første behandling (1½-2t) vil du allerede mærke en kæmpe forskel. Det lyder helt vildt.

Nå men nok om det. Jeg venter lige og ser tiden an de næste par uger, hvis ikke jeg kommer til at mærke større bedring med Perikon. så må jeg tilbage hos lægen og igang med (sikkert Akarin) igen. Jeg vil ikke forsætte i dette vacuum/tomrum. Det tager for eget på mine kræfter og på konen og ungerne.

PS hvordan går det med dig "ollismuddi" kan du mærke nogen bedring ?

mvh hau

Til Hau

Written by irsten 9. okt 2006 07:14

Kære Hau

Jeg er ked af at erfare, at der ikke er kommet en virkelig bedring hos dig. Jeg synes, at du gør det rigtige, når du lige giver perikon en chance mere, men i øvrigt prøver at finde en anden mulighed.

I øvrigt har jeg en kommentar til din uro og rastløshed. Igennem de seneste måneder har jeg brugt meget tid på at søge oplysninger om perikon på engelsksprogede sider.

Det ser ud til, at perikon har en beroligende virkning i små doser (dvs. 1-2 kapsler). Men i større doser (dvs. ca. 3 kapsler og derover) har det en opkvikkende virkning. Perikon har nemlig flere virkningsmekanismer, og i store doser er det den opkvikkende effekt, der slår mest igennem.

Jeg vil tro, at din uro og rastløshed godt kan skyldes perikon. Jeg har også mærket en sådan uro her i eftersommeren, hvor jeg har taget 5 kapsler. Som jeg skrev i det første indlæg i denne lange tråd, kan perikon i høje doser give forhøjet blodtryk, hvis man ikke holder en tyramin-fattig diæt. Jeg tror, at den opkvikkende (uro-skabende) virkning og den blodtryksforstærkende virkning er samme fænomen.

Det, at du ikke har så meget tankemylder mere, vil jeg mene, er en positiv effekt af perikon. Men din uro må opfattes som en bivirkning af perikon, der skyldes, at der er stoffer i perikon, som forhindrer nedbrydning af tyramin i maden. Tyramin er meget beslægtet med adrenalin, altså stresshormon.

Jeg har personligt så meget gavn af perikon, at jeg fortsætter med det. Men jeg er nødt til at holde diæt af hensyn til blodtrykket og for at mindske min uro. Heldigvis er jeg nu nede på skiftevis 2 og 3 kapsler i døgnet.

Jeg bliver desuden mere og mere klar over, at der findes forskellige typer af depression. Min slags depression er den slags, der kaldes klassisk depression eller melankolsk depression. Måske er perikon mest velegnet til ”min” type depressioner? Men jeg ved det ikke.

Når du vil holde op med at tage perikon, vil jeg råde dig til at trappe langsomt ned. (Hjernen har ikke godt af bratte omskiftelser). Jeg vil mene, at en nedtrapningstid på en 1-2 uger er tilstrækkeligt, hvis du har taget det i ca. 6 uger.

Jeg ønsker for dig, at du snart må få noget fremgang.

irsten

Kære Ollismuddi

Written by irsten 11. okt 2006 10:55

Kære Ollismuddi

Hvor lyder det godt. Men husk, at du stadig skal tage hensyn til dig selv. Du må ikke kræve, at du nu pludselig skal kunne magte alting. Jeg kan forstå, at der sker meget i dit liv lige nu. Det er vigtigt, at du giver dig selv hvile og ro indimellem.

Angående denne uro, som jeg ikke tidligere vidste, at perikon kunne være skyld i:

Muligvis er denne uro hos dig bare en opkvikkende virkning. Men hvis du skulle få problemer med at sove om natten, så kan du mindske uroen ved at lade være med at spise og drikke visse ting. Det er i hvert fald ikke godt at få følgende ting til natmad: rødvin, vindruer, marinerede sild, lagret ost, spegepølse (alt sammen ting, der indeholder tyramin).

Jeg tror, at 3 kapsler er den rigtige dosis til dig. Jeg tror ikke, at du skal gå op på 4. Der er en bestemt dosis, der er optimal. Den afhænger sikkert både af din levers evne til at omsætte medicin, af din vægt og af din depressions art. Du må ikke uden videre tænke: ”Når 3 kapsler virker godt, så må 4 virke endnu bedre.” Sådan fungerer det ikke. Dette skriver jeg lige for en sikkerheds skyld.

Mange hilsner

irsten

Jeg tror, at det er o.k. med baldrian

Written by irsten 23. okt 2006 08:26

Kære ollismuddi

Det lyder dejligt, at du stadig har fremgang, og at du har det godt.

Angående spørgsmålet om at kombinere baldrian og perikon, så må du ikke opfatte mig som ekspert. Men jeg har læst meget om perikon, og jeg er aldrig stødt på oplysninger om, at det kunne gøre noget at tage det sammen med baldrian. Faktisk er der et produkt, som hedder Optimal, som indeholder flere forskellige planteekstrakter, herunder både perikon og baldrian. Og når jeg søger oplysninger om Drogens Baldrian, står der, at der ikke er fundet interaktioner, kontraindikationer eller bivirkninger ved baldrian.

Så jeg vil bestemt mene, at det er o.k., at du tager baldrian mod søvnproblemer.

Men som jeg skrev den 11. oktober, er jeg nu blevet opmærksom på, at perikon i nogle tilfælde kan forstærke uro og søvnproblemer, og at det kan hjælpe på problemet at holde igen med visse madvarer.

Jeg håber, at baldrian kan hjælpe dig.

Mange hilsner

irsten

Om Velzina og Modigen

Written by irsten 5. feb 2009 10:19

Hej Ginny

Vi plejer vistnok at sige her i debatten, at Modigen og Velzina har samme styrke.

Om Modigen kan du f.eks. læse her:

http://www.jemo-pharm.dk/frame.cfm/cms/id=931/sprog=1/grp=5/menu=1/

Der står, at det er ”Ethanolisk ekstrakt af prikbladet perikum urt… 300 mg, standardiseret til et indhold på 900 mikrogram total-hypericin.”

Om Velzina kan du f.eks. læse her:

http://www.livfuld.dk/shop/velzina-90-kap-1106p.html

Der står om Velzina, at det er ”Ethanolisk ekstrakt af prikbladet perikum urt… 231-333 mg, svarende til 600 mikrogram hypericin/pseudohypericin, svarende til cirka 900 mikrogram total-hypericin.”

Som du vil se, er beskrivelserne af indholdet ikke helt ens. Der er også forskel på de såkaldte hjælpestoffer. Det vigtige er imidlertid, at begge produkter er standardiseret til samme indhold af total-hypericin, nemlig 900 mikrogram pr. kapsel.

Hvis man vil begynde på at tage perikon, vil jeg derfor mene, at man lige så godt kan vælge det billigste.

Hvis man derimod allerede er begyndt på at tage et af de to midler, vil jeg råde til, at man fortsætter med det produkt, man er begyndt med. Der er jo en lille forskel på de to produkter, og man skal altid være forsigtig, når det drejer sig om depressioner. Vi hører jo også om den lægeordinerede depressionsmedicin, at det kan give tilbagefald, hvis man pludselig begynder at tage en kopi, selv om alle hævder, at det originale produkt og kopien er fuldstændig ens.

Hvis man derimod har taget et af de to produkter længe, og længe har haft det godt, men alligevel ønsker at tage en lille dosis perikon som depressionsforebyggende middel, så tror jeg, at man uden risiko kan skifte fra det ene produkt til det andet.

Jeg håber, at du er tilfreds med mit svar.

I øvrigt er det en meget gammel tråd om perikon, du har fundet. Jeg bringer med mellemrum et indlæg om mine erfaringer med perikon, og jo længere tid der går, jo flere erfaringer får jeg. Derfor bliver mine indlæg om perikon løbende ændret. Jeg kan se, at nogle af de oplysninger, jeg har bragt i denne gamle tråd, ikke helt holder vand. Nu da tråden er kommet øverst, vil jeg snarest bringe en rettelse. :o)

Mange hilsner

Irsten

Rettelse til første indlæg i denne tråd

Written by irsten 5. feb 2009 11:50

Hej alle interesserede

Som man kan se, lægger jeg med mellemrum et opdateret indlæg om mine erfaringer med perikon her på Depnet. Jeg har taget perikon forebyggende mod svær depression i 7 år nu - kun afbrudt af ca. 4 måneders pause i sommeren 2008.

Jeg er jo bare et almindeligt menneske, og jeg har selv måttet gøre mine erfaringer. Og det er sket, at jeg har misforstået nogle ting.

Jeg står stadig ved min advarsel fra 2006 om, at man skal passe på sit blodtryk, når man tager store doser perikon. Men hvis jeg dengang havde den viden, som jeg har i dag, ville jeg nok ikke have formuleret mig så bombastisk.

I dag tro jeg ikke, at det var perikon i sig selv, der fik mit blodtryk til at stige, og det var heller ikke perikon, der var årsagen til uro og søvnbesvær, som jeg også døjede med.

Det var noget helt andet: Dengang tog jeg af og til sovepiller. Det havde jeg gjort af og til i stress-perioder i mange år. Jeg havde aldrig haft problemer med at undvære sovemedicin, når mit liv blev mere roligt. Derfor bekymrede jeg mig ikke om afhængighed. Men på et eller andet tidspunkt blev jeg faktisk afhængig af sovemedicin. Jeg troede ikke, at der var problemer, fordi jeg kun tog en lille dosis. Men i dag har jeg indset, at det især var abstinensvirkninger fra sovemedicinen, der fik mit blodtryk til at stige så voldsomt, og det var disse abstinensvirkninger, der gav mig uro og søvnbesvær.

Der er grund til at tro, at perikon faktisk bidrog til at forværre problemerne med abstinenser fra sovemedicinen. Sagen er, at perikon påvirker det leverenzym, der nedbryder sovemedicinen, på en sådan måde at abstinensvirkningerne kommer hurtigere, end de ville have gjort uden perikon. Det er i hvert fald min erfaring.

Jeg har ringet til firmaet Jemo-pharm, der markedsfører Modigen og fortalt om mine erfaringer. Man lyttede til mig, men sagde så, at firmaet på indlægssedlen kun kunne bringe de advarsler, som myndigheder var villige til at godkende.

Her i efteråret 2008 er der kommet en opdateret udgave af indlægssedlen til Modigen. Der er ingen advarsler mod samtidig brug af Modigen og sovemedicin eller beroligende medicin. Og det er formodentlig, fordi der ved KORTVARIG brug af sovemedicin og beroligende medicin samtidig med perikon ikke vil komme nogen problemer. Myndighederne anbefaler jo i forvejen, at den slags medicin kun må bruges kortvarigt.

Efter at jeg er holdt op med at tage sovemedicin, stiger mit blodtryk ikke mere, og min uro er helt væk. Jeg har normalt ikke besvær med at sove. Kun når jeg sover fremmede steder, kan jeg få problemer, og dem løser jeg ved at tage baldrian-piller, som jeg har købt på apoteket.

Summa summarum: Jeg synes stadig, at man skal holde øje med sit blodtryk, hvis man tager en høj dosis perikon. Men jeg tror ikke, at perikon giver større risiko for blodtryksproblemer, end de lægeordinerede antidepressiver som f.eks. Efexor.

Selv om der på indlægssedlen til perikon-produkter ikke er advarsler mod at tage sovemedicin og beroligende medicin samtidig med perikon, så vil jeg alligevel advare mod det.

Mange hilsner

Irsten

perikon i 4 måneder

Written by Anonym 10. aug 2013 19:13

jeg forsøgte mig med hyperikon tabeletter i 4 måneder og i rigelig mængde, men min depression vedblev at være der og jeg oplevede ikke den mindste bedring overhovedet i løbet af perioden.. og jeg vlagte det mest anbafalede produkt på det tidspunkt i tyskland hvor man bruger det som førstevalg mod depressioner...

jeg havde heller ingen bivirkninger...heller ikke indledningsvist...