Debatindlæg

Debatforum:  Tips til andre

Nyttig information fra psykiater

Written by irsten 7. dec 2010 09:08

Hej alle interesserede (Folk, der er modstandere af information fra psykiatere bedes venligst springe dette indlæg over :o))

Jes Gerlachs bog ”Depression – Symptomer, årsager og behandling” indeholder meget nyttig information. Bogen er udgivet af Psykiatrifondens Forlag i 2006, og den kan lånes på biblioteket.

Jes Gerlach er psykiater og nu afgående formand for Psykiatrifonden.

På side 170 i ovenstående bog bringes en oversigt over medicin, der kan fremkalde depression. Jeg bringer her denne oversigt. Hvor man kender årsagen til, at medicinen kan fremkalde depression, er dette skrevet i parentes bagefter:

• Antipsykotika, især de ældre typer, eks. Serenase, Cisordinol (Hæmmer signalstoffer, især dopamin, men ofte også serotonin og noradrenalin).
• Benzodiazepiner og sovemedicin, eks. Stesolid, Stilnoct. (Stimulerer GABA-signalstoffet).
• Betablokkere, eks. Propranolol. Anvendelsesområde: præstationsangst (rysten, hjertebanken), højt blodtryk, hjertesygdom. (Blokerer noradrenalin-(beta)-receptorer).
• Kortisolpræparater steroider, eks. Prednisolon. Anvendelsesområde: Astma, gigtsygdomme. (Hæmmer cellevæksten i hippocampus (ved høje doser)).
• Blodtryksmedicin, eks. Clonidin, Aldomet, Metyldopa. (Hæmmer bl.a. signalstofferne dopamin, serotonin, noradrenalin).
• Kalciumblokkere, eks. Verapamil, Sibelium. Anvendelsesområde: Højt blodtryk, Hjertesygdom. (Ukendt).
• Gigtmidler, eks. Confortid, Indometacin. (Ukendt - depression er en sjælden bivirkning, men kan ses hos psykisk følsomme mennesker).
• Morfinpræparater, eks. Ketogan, Tramadol. Anvendelsesområde: Svære smerter af forskellig art. (Ukendt).

Personligt kender jeg til flere af ovenstående faldgruber, især hvad angår blodtryksmedicin. Ovenstående oversigt kunne give anledning til at tro, at al blodtryksmedicin kan fremkalde depression. Men sådan forholder det sig ikke. Der findes faktisk blodtryksmedicin, hvor risikoen for den depressionsfremkaldende virkning er (næsten) ikke-eksisterende.

Jeg synes, at det er forfærdeligt, at der er mange, der i god tro og efter deres læges anbefaling har taget benzodiazepiner, som nu er blevet afhængige, og som muligvis har fået forøget risikoen for depressioner af den grund.

Jeg synes, at det er godt at kende til ovenstående oversigt. Men masser af mennesker får faktisk medicin, som er kendt for at kunne udløse depression. Nogle er mere følsomme end andre, og i masser af tilfælde er det den bedst opnåelige løsning. Hvad angår de anti-psykotiske midler står der jo udtrykkelig, at det især er de ældre typer, der har dette problem.

Måske kommer denne liste bag på dig? Hvad du end gør, så tal med lægen først, før du stopper med medicin. De fleste slags medicin skal man trappe ganske forsigtigt ud af, også hvis man ønsker at komme ud af medicinen.

I øvrigt er ovenstående liste formodentlig ikke fuldstændig. Jeg kan huske, at Jes Gerlach engang udtalte, at man hos Psykiatrifonden kunne få en mere udførlig liste. Men det er flere år siden. Jeg ved ikke, om det stadig gælder.

Mange hilsner

Irsten

Ja!

Written by irsten 10. dec 2010 08:10

Hej Louise

Ja, jeg synes, at det er vigtigt at kende til disse ting. Man kan ikke være sikker på, at lægen kender til den depressionsskabende virkning af disse former for medicin.

F.eks. gav min tidligere praktiserende læge mig en betablokker som blodtrykssænkende middel. Betablokkere virker ved at mindske tilstedeværelsen af signalstoffet noradrenalin, som sammen med serotonin er kendt som stoffer, der kan have sammenhæng med depression.

Da jeg fik en voldsom depression og fandt frem til fortegnelsen over bivirkninger (Det var før, det blev almindeligt med indlægssedler) og læste, at dette blodtryksmiddel netop var kendt for at kunne udløse depressioner, bebrejdede jeg lægen, at han havde valgt dette præparat. Hans svar var: ”Jamen, det kan ikke være medicinen, der har udløst din nuværende depression, for du havde jo i forvejen denne tendens til at få depressioner!”

Hvis belastninger i tilværelsen i forvejen nemt risikerer at påvirke signalstofferne i hjernen, er det nok ikke smart at tage noget medicin, der mindsker signalstofferne yderligere! Men det forstod denne læge ikke. Det er klart, at jeg skiftede læge med det samme.

Angående binyrebarkhormon er der tilfælde, hvor det er nødvendigt at tage det. Jeg kendte en kvinde, der var nødt til at tage det på grund af leddegigt. Heldigvis var hun ikke særlig sårbar over for at få depressioner, så hun tålte det nogenlunde godt. Men jeg har engang fået tilbudt binyrebarkhormon af en reumatolog, fordi jeg på grund af fysisk overbelastning havde et hævet håndled. Jeg sagde pænt nej tak, for jeg vidste, at en sådan hævelse ville aftage efterhånden. Det er muligt, at en enkelt indsprøjtning med binyrebarkhormon ikke ville have været nok til at fremkalde en depression, men jeg så ingen grund til at løbe risikoen. Reumatologen undrede sig meget, for i vore dage gælder det jo om at komme tilbage på arbejde så hurtigt som muligt. Ingen har tid til at vente på, at helbredsproblemer skal gå over af sig selv.

Og så nævner du et andet vigtigt problem, nemlig problemet om interaktioner, altså det at to slags medicin kan reagere uheldigt sammen, sådan at man får problemer, eller måske sådan, at det ene eller begge mister deres virkning. Det er et stort problem, som bliver endnu værre, fordi så mange mennesker får mange slags medicin. Men heldigvis er lægerne (og apoteket!) blevet meget bedre til at tackle problemet.

Men det er et problem, at også naturlægemidler, kosttilskud og visse madvarer kan påvirke lægeordineret medicin. Jeg vidste ikke, at Magnesia kan have en sådan virkning. Mener du det middel, som bruges mod forstoppelse? Og det er jo vigtigt at vide, hvilke former for antidepressiva, som Magnesia kan reagere uheldigt med. Det kan jo ikke være alle slags antidepressiva, da de jo omsættes af forskellige leverenzymer, alt efter hvilke former for antidepressiva, der er tale om.

Jeg kan nævne, at man flere og flere steder kan læse, at grapefrugtjuice kan gribe ind i virkningen af visse former for medicin og naturlægemidler. Grapefrugtjuice kan faktisk ændre den antidepressive virkning af visse antidepressiva og perikon. Så hvis man tager medicin eller naturlægemidler, skal man lige passe lidt på med at drikke grapefrugtjuice.

Jeg synes, at interaktionsproblematikken er vigtig, og jeg kunne godt tænke mig at skrive mere om det. Men jeg tror, at det er bedst at gøre det i en anden tråd, da det jo er en helt anden problematik end denne her om medicin, der er kendt for at kunne udløse depression.

Mange hilsner

Irsten