Debatindlæg

Debatforum:  Behandling

Varige skader?

Written by bennyst 23. aug 2012 17:17

Kære alle

Jeg har skrevet flere indlæg igennem de sidste par år, om min angst for at indtage antidepressiv medIcin. Jeg er nu nået til at jeg nok vil forsøge efter en erkendelse af at jeg bare ikke kommer videre til trods for terapi m.v.

Jeg har nu fået udskrevet citalopram, men tør bare ikke at indtage det. Jeg bliver ved med at tænke på om jeg vil kunne få varige skader af at indtage dem. Når jeg spørger lægen, får jeg ikke et svar på det, men et svar der fortæller mig at bivirkninger fremgår af indlæggelsessedelen, og de som regel er milde og forbigående. Det ved jeg godt ikke er sandt, idet der er masser af historier om hvor mange bivirkninger man må slås med. Men er der varige skader,eller kan jeg forsøge og så stoppe hvis det hele bliver for meget?

Jeg har læst

Written by Isoperla 23. aug 2012 19:35

At depression i sig selv, kan give hjerneskade (hukommelsestab m.v.) og at disse i værste tilfælde er varige.

Mit hoved fungrede i hvert fald ikke da jeg havde det værst.

Jeg tror så Cipralex'en stoppede nedturen for mig, men at det først ved hjælp af anden medicin 1 1/2 år senere der rigtig fik gang i hjernen igen og dens mulighed for at håndtere mere en en ting af gangen.

Jeg ville heller ikke begynde på antidepresiv medicin, men min læge gav mig rigtige dårlige ods hvis jeg ikke gjorde.

Hun sagde at jeg var så langt nede og havde været det så længe at om et halvt til et år ville jeg stå uden arbejde, uden familie og måske indlagt på et psykiatisk hospital.

Derfor startede jeg

Nej, ingen varige skader!

Written by irsten 24. aug 2012 07:14

Hej Bennyst

Jeg kan godt huske dig fra tidligere. Du må have døjet meget længe nu. Det er på tide, at du bliver helbredt.

Hjernen er et meget følsomt organ, og den kan tage skade af mange ting. Men heldigvis har den også en iboende evne til at reparere sig selv. Det vidste man ikke før i tiden. Da troede man, at vi var født med et bestemt antal hjerneceller, og at der ikke blev dannet nye. I dag ved man, at der kan dannes nye hjerneceller til erstatning for beskadigede celler.

Gennem tiderne er der blevet sagt mange ubehagelige ting om antidepressiv medicin, og noget af det er sandt. Men jeg tror altså IKKE på, at det kan give varige skader. Tværtimod redder det mange mennesker fra hjerneskader, som Isoperla skriver.

Og det er også, hvad en psykiater vil sige: En depression kan give hjerneskade, men heldigvis kan hjernen i de fleste tilfælde heles, hvis man får behandling for depressionen.

Ja, der er en del, der får bivirkninger, og bivirkninger kan selvfølgelig være ubehagelige, men bivirkninger skader ikke hjernen.

Og ja, hvis du alligevel efter et stykke tid ikke ønsker at tage Citalopram, kan du bare holde op igen. Så du kan ikke gøre noget galt ved at begynde. Måske har du hørt beretninger om visse former for antidepressiver, som er vanskelige at komme af med, fordi der ophørssymptomer, men Citalopram skulle ikke være ét af dem, der er vanskelige at holde op med. Dog skal man aldrig holde op lige pludselig, men trappe langsomt og forsigtigt ud. Hvor lang tid nedtrapningen skal vare, afhænger også af, hvor længe du har taget det.

Held og lykke med det! Hvo intet vover, intet vinder :o)

Mange hilsner

Irsten

Så tæt på

Written by bennyst 17. sep 2012 14:12

En lille update - Jeg er så tæt på nu, men mangler det sidste lille skub. Læste lige et hav af artikler om hjertestop og Citalopram i weekenden, og det skulle jeg nok ikke have gjort :-)

Jeg lider en del af ekstrasystoler, og har også en langsom puls - nu tænker jeg så på, om det så kan betyde, at jeg er i risiko for hjertestop. Min læge vil ikke sende mig til EKG, idet hun ikke mener der er grundlag for det. Puha det er ikke nemt.

Ved ekstrasystoler: Tag magnesium og evt. Q10!

Written by irsten 18. sep 2012 06:27

Hej Bennyst

Det er godt at høre nyt fra dig, men ikke så rart at høre, at du døjer med symptomer fra hjertet.

Nu har jeg ikke lige nærstuderet bivirkningsprofilen for Citalopram, men jeg vil lige sige, at masser af mennesker døjer med ekstrasystoler eller uroligt hjerte.

Og lægerne plejer altid at sige, at den slags symptomer er ganske ufarlige. Punktum.

Hvad jeg ikke forstår, er, at lægerne ikke giver råd om, hvad man kan gøre ved dem. For selv om ekstrasystoler er ganske ufarlige, er de jo frygtelig irriterende, og når der nu findes råd om, hvad de kan skyldes, og hvad man kan gøre, så fatter jeg ikke, at lægerne synes, at deres patienter bare skal døje videre.

Først og fremmest kan hjerteuro og ekstrasystoler skyldes mangel på vigtige vitaminer eller mineraler. Men jeg går ud fra, at du er tjekket for den slags? Jeg tænker især på jernmangel og D-vitaminmangel.

Hvis du faktisk er tjekket, og alle blodprøver er normale, så er det jo dejligt. Men der er endnu et mineral, som læger normalt ikke tjekker, og som man nemt kan komme til at mangle, nemlig magnesium. Det forlyder endda, at mange danskere mangler magnesium, fordi en del spiser for få grønsager, og det forlyder, at organismen forbruger mere magnesium, hvis man er stresset eller psykisk overbelastet.

Jeg ved ikke, om den sidste påstand holder vand. Men det er i hvert fald et faktum, at magnesium er et vigtigt mineral, der bruges til et hav af betydningsfulde enzymprocesser.

Jeg bringer et citat, som godt nok stammer fra en anprisning af firmaet Solarays magnesiumtilskud:

”Ved mangel kan der opstå muskelsvaghed, krampetilstande i fx benene, træthed og forstyrrelser i hjerterytmen. Magnesium er vigtigt for nervesystemet, hormonsystemet og for immunforsvaret samt for optagelsen og bevarelse af kalk i knoglerne.”

Sagen er endvidere, at masser af lægeordineret medicin uddriver vigtige mineraler og vitaminer fra organismen. Så det kan godt være, at Citalopram har ansvaret for, at du eventuelt mangler magnesium, og at denne mangel kan være skyld i dine symptomer fra hjertet.

Men hvis det forholder sig sådan, kan du jo gøre noget ved det, uden at droppe Citalopram: Du kan tage magnesiumtilskud. Og hvis du vælger at gøre det, vil jeg faktisk anbefale firmaet Solarays magnesiumtilskud, fordi magnesium dér findes som citrat, hvilket optages nemmest.

Desværre findes der – så vidt jeg ved − ikke nogen videnskabelige beviser for, hvilke vigtige næringsstoffer Citalopram eventuelt uddriver. Der er tabeller, hvor man kan se, at de gammeldags tricykliske antidepressiver uddriver det vigtige stof Q10 og desuden B2. Men det er jo ikke den slags, du får.

Det kunne faktisk også være mangel på Q10, der er årsagen til dine hjerteproblemer. Jeg tager selv tilskud af både magnesium og Q10, fordi jeg får noget blodtryksmedicin, der uddriver begge dele. Mit hjerte har fået det meget bedre i den seneste tid.

Og du skal vide, at man ikke kan gøre noget forkert ved at tage tilskud af magnesium og Q10. Man kan ikke få for meget. Så skal du i hvert fald op på meget store doser, og dér er det så heldigt, at overflødigt magnesium kommer ud med urinen, og Q10 er temmelig dyrt, så det vil koste en formue at tage for meget Q10 ;o)

Jeg håber, at du kan bruge mine råd. Hvorfor gå og døje og være bekymret, når der er noget, man kan gøre?

Mange hilsner

Irsten

Tak Irsten

Written by bennyst 18. sep 2012 18:31

Kære Irsten

Dine gode råd vil jeg absolut benytte mig af. Jeg er dog stadig bekymret over de undersøgelser der påpeger at Citalopram kan medvirke til hjertestop. Der er så vidt jeg kan læse mig frem til, flere læger der giver udtryk for at det skal tages alvorligt. Jeg mener også at have læst at undersøgelsen bygger på data fra personer der er noget ældre, men alligevel. Det er jo det der er så fandens, idet når man som jeg lider af angst, så tror man jo altid det værste rammer en. Kh bennyst

Dæmpe angsten, ved at styrke hjertets funktion

Written by irsten 19. sep 2012 06:25

Hej Bennyst

Jeg forstår dig godt.

Men i dit tilfælde, ville jeg – hvis jeg var dig – gøre, hvad der er muligt for at hjælpe og styrke hjertet.

Jeg har ikke læst de undersøgelser, som du henviser til – højst læst om dem på tekst-tv. Men jeg er overbevist om, at de mennesker, der har fået hjertestop, mens de tog Citalopram, ikke har gjort noget for at forbedre hjertets funktion.

Den almindelige mening er jo, at der er bivirkninger ved al medicin, og de bivirkninger må man lære at leve med. Så derfor tror jeg ikke, at andre Citalopram-brugere nødvendigvis tager symptomer fra hjertet alvorligt, sådan som man måske burde gøre.

Rigshospitalet laver forsøg, der viser gode resultater, når de giver Q10 til hjertepatienter.

Jeg er ret overbevist om, at Citalopram – når det giver hjerteproblemer – gør det, fordi det uddriver magnesium og Q10 fra organismen. Og hvis jeg skulle have uret, så hjælper magnesium og Q10 alligevel på problemet, fordi begge dele styrker hjertet!

Mange hilsner

Irsten

Til Irsten

Written by bennyst 27. sep 2012 18:33

Hej Irsten

Jeg er endu ikke startet på Citalopram:-( Men jeg spurgte min praktiserende læge om det kunne være en god ide med magnesium og Q10 for mit urolige hjerte.

Igen modtager jeg et svar fra lægen, som jeg ikke rigtig kan bruge til noget - Svaret fra lægen: Spiser man varieret dansk kost, er der ingen grund til at indtage magnesium og Q10.

Det undre mig, at lægerne i dag dækker sig ind bag disse standard svar. Uanset dette, så starter jeg med med at indtage magnesium og q10 - og hvad angår Citalopram- ja så må tiden vise om jeg også er parat til det.


Svar til Bennyst

Written by irsten 28. sep 2012 05:38

Hej Bennyst

Åh, jeg forstod det sådan, at du tager Citalopram. Men det gør du altså ikke, kan jeg forstå.

Men det ændrer ikke noget ved, hvad jeg skrev, nemlig at man lige så godt kan prøve at gøre noget, når man har hjerteuro eller ekstrasystoler. Jeg kan ikke se, hvad man vinder ved at lade være!

Jeg burde nok have advaret dig om, hvad en læge vil sige til emnet kosttilskud.

Som regel er det ikke nogen god ide at tale med læger om den slags. Der kan være tilfælde, hvor man er nødt til det, fordi der i indlægssedler til medicin ofte står, at man skal fortælle lægen, hvis man tager stærke kosttilskud.

Desuden kan man jo bruge lægen til at få konstateret, om man faktisk mangler vigtige vitaminer og mineraler.

Men ellers vil jeg mene, at man skal holde lav profil med det emne. Læger er kun blevet undervist i ganske få timer i ernæring, vitaminer og mineraler under deres uddannelse. Desuden er der det problem, at den forskning, der beskæftiger sig med, hvilke vigtige vitaminer og mineraler, lægeordineret medicin uddriver af organismen, ikke rigtig har lægernes interesse.

Det er, som om de mener, at det SKAL være hårdt at blive rask. Men hvis man kan gøre noget, der IKKE skader for at få det bedre, hvorfor i alverden skulle man så ikke gøre det?

Personligt har jeg været syg i 11 år, og nu er det for et halvt år siden omsider blevet opdaget, hvad jeg fejler, og jeg er blevet skrevet på venteliste til grundigere undersøgelser og behandling. Desværre er der lang ventetid.

Jeg er blevet mødt med følgende udtalelser fra læger: ”Q10 har overhovedet ingen virkning på din sygdom!” Men den udtalelse har min organisme slet ikke hørt. Den bliver langsomt mere og mere rask i ventetiden på undersøgelse og behandling!

Hvis jeg var dig, ville jeg ikke tale med lægen om kosttilskud.

Mange hilsner

Irsten

Ja, jeg burde jo have vidst bedre

Written by bennyst 28. sep 2012 09:50

Dumme mig, naturligvis skulle jeg ikke have spurgt lægen. Jeg ved jo inderst inde godt, at de er noget snæversynet, når det kommer til kosttilskud.

Jeg er endnu ikke startet på Citalopram - pakken ligger på bordet, men jeg har endu ikke fået taget det afgørende skridt. Nu har jeg fået tjekket blodtrykket, og det ser fint ud, EKG vil de ikke give mig, men jeg formoder det skyldes at risikoen for et hjertestop ifm med indtagelse af Citaloprm er minimal.

Magnesium og Q10 starter jeg på i dag :-)

Prøv at tale pænt til dig selv!

Written by irsten 29. sep 2012 06:14

Kære Bennyst

Nu må du ikke tro, at det er blevet en uundværlig vane for mig at korrespondere med dig hver dag ;o)

Du skal nok få fred for mig.

Men jeg kan ikke lade være med at reagere, når du om dig selv skriver: ”Dumme mig”.

Det er min erfaring, at man skal tale pænt til sig selv! Det er vigtigt! Og hvis man har en tendens til depression, er det endnu mere vigtigt, for det er klart, at alt, hvad der styrker selvværdet er godt, og alt, hvad der skader selvværdet er skidt, når man har en depression.

Ja, vil du sikkert sige, men det er jo depressionen, der gør, at man har negative tanker, både om sig selv og livet i det hele taget.

Det har du selvfølgelig ret i. Og der er jo endda psykologer, der påstår at man kan helbrede en depression ved at standse de negative tanker (kognitiv terapi). Efter min opfattelse svarer det til at forsøge at helbrede en forkølelse ved at brænde lommetørklæderne. Men det er en anden sag.

Min opfattelse betyder imidlertid ikke, at jeg ikke har indset, at de selvkritiske, fordømmende tanker er skadelige!

Så derfor vil jeg sige: Tænk pæne tanker om dig selv. Sig til dig selv, at du er en fornuftig, forsigtig person, der gør, hvad du kan for at blive rask. Kommer der alligevel negative tanker – og det kan jo ikke undgås, når man har en depression – så lad dem passere, uden at gøre et stort nummer ud af dem.

Jeg kan huske, at jeg somme tider klagede mig eller jamrede mig, når der kom en sådan negativ tanke om mig selv. Hvis man giver tanken et udtryk (jamren), er det mit indtryk, at man hurtigere får tanken ud af systemet, så den ikke laver så meget skade, lidt på samme måde, som det hjælper at sige ”Av for satan”, når man slår sig.

Nå, det var blot et par strøtanker i denne tidlige morgenstund.

Mange hilsner og god weekend

Irsten

Nu kaster jeg mig ud i det

Written by bennyst 30. okt 2012 13:48

En lille update - Har langt om længe fået taget et EKG, og det var normalt. Nu forsøger jeg så i morgen at starte med 10 mg citalopram de første dage, og må så se hvad kroppen siger til det.

Irsten jeg er begyndt med Q10 og magnesium og har nu spist det et par uger.

Jeg holder jer opdateret - kan allerede mærke frygten

Dag 1 med pillerne er overstået

Written by bennyst 2. nov 2012 09:57

Puhaa tog kun 10 mg, men følte mig fuldstændig groggy,svimmel, og ør i hovedet. Lidt kvalme men det var ikke slemt, og en smule tørhed, metalisk smag i munden.

Stadig bange for at tage pille nummer to, som hvis jeg gør det tages om aften i stedet for morgen...