Brevkassesvar

Emne: Bivirkninger af Efexor depot – 150mg?

Spørgsmål indsendt 20. marts 2005

Mit forløb, er som følger:

I eftersommeren 2003 startede jeg på behandling med Efexor pga. angst Ca. 4 uger med 37,5 mg alm. Piller. Efterfølgende 75 mg. Depot. Efter ca. 12 uger ophørte alle bivirkningerne undtaget en – kunne ikke falde i søvn. Herfor fik jeg hovedsageligt Imozop. Jeg følte mig psykisk rask, men noget træt, da jeg altid vågen sidst på natten.

Den manglende søvn blev jeg ”træt” af og begyndte derfor udtrapning i marts 2004. Desværre kom angsten igen et par mdr. efter.

Efter aftale med min læge prøvede jeg herefter en medicin, som jeg ikke kan huske navnet på. Den virkede ikke særligt godt og havde alvorlige bivirkning i form at luftvejsforstyrelser. Efter ca. 8 uger gik jeg over til Fluoxetin – 20 mg. Efter 3-4 uger gav det en kortvarigt forbedring af min psykiske tilstand, men efterhånden overvandt bivirkninger i form at voldsom nervøsitet, muskelpåvirkninger, den psykiske bedring – kunne ikke holde bivirkningerne ud.

Jeg stoppede, på egen hånd, og efter 4 dg. stop startede jeg igen på Efexor – 75 mg. depot. Herefter kontaktede jeg min læge og blev enige om Efexor var bedst for mig og at vi måtte gøre noget ved søvnløsheden efterfølgende. Jeg har således anvendt Emozop fra midt sommer til dato. Min læge rådede mig dog til at øge dosis til 150 mg. – grundet mine symptomer. Ca. 1. september startede jeg med 75 mg. Og efter ca. 12 uger (ca. 1. dec.) – bivirkninger var da forsvundet - trappede jeg op til 150 mg.

Her gik det galt på den ene eller den anden måde – om det er Efexor ved jeg ikke og det er det jeg søger rådgivning om.

Efter at have gået med forkølelses/influenza symptomer i ca 4 uger; alm. Forkølelses slim fra luftvejene og proper i ørene samt smerter i varierende grad i ørene, gik jeg til læge i beg. Af jan. 2005. Diagnosen var ukendt virus – som mange andre gik med - med tilstødende betændelses tilstand – der var ikke noget at se i ørene. Kuren var smalspektret penicilin – 7 dag. Det hjalp noget, men intet på propperne i ørene. Jeg gik til lægen igen 21/2 og kom på bredspektret penicilin – 7 dg. på Klacid uno 500 mg. Det hjælp igen noget. Men i dag sidder jeg igen med luftvejsirritation. Jeg hoster igen slim op – ikke meget og næsten farveløs. Propperne i ørene, er der stadig.

I forhold til bivirkning af Efexor - formodentlig - har jeg ofte muskelrykninger ved sengetid. Jeg er nervøs, men kan styre det. Jeg er til tider svimmel og lidt forvirret. Herudover har jeg en del muskel påvirkninger – stivhed – i benene samt hovedpine.

Psykisk er min tilstand meget bedre og er i stand til at klare en forholdvis krævende projektleder stilling

Da jeg 1. gang var på Efexor prøvede jeg at hæve dosis til 150 mg ca. 14 dg. Det havde igen effekt, i form af bivirkninger eller forbedring af psyke – følte mig i forvejen rask.

Hvad er der galt – Kan det stadig være bivirkninger af Efexor? Jeg tænker også på serotoninsyndrom (forgiftning) Eller har jeg stadig en infektion? Jeg ved det er svært at svare på, men jeg føler mig lidt på herrens mark

Med venlig hilsen

Svar fra DepNet

Svaret blev lagt på DepNet 22. marts 2005

Kære Depnet
Mange af dine symptomer (muskelstivhed, svimmelhed og hovedpine) kan nok forklares af den meget svære influenza, som har hærget Danmark. Mange mennesker har i forløbet fået Kæbehulebetændelse, mellemørebetændelse og lungebetændelse.
Imidlertid er dine muskelrykninger ved sengetid nok bivirkninger til Efexor, men såvel svimmelhed når man rejser sig pludselig fra liggende stilling som hovedpine kan også ses ved Efexor-behandling

Der er næppe tale om serotoninsyndrom, hvor der også er feber.
Da du imidlertid også har haft influenza kan det være svært at skelne symptomerne fra hinanden, Såfremt dine gener vedvarer i yderligere 1-2 uger synes jeg derfor at du skal få taget en blodprøve: serum-venlafaxin (=Efexor), for at få undersøgt hvormeget Efexor du har i blodet. Nogle mennesker omsætter Efexor meget langsomt og kan derfor have en høj koncentration i blodet og opleve mange bivirkninger.

Er det tilfældet med dig skal du blot have sat dosis ned. Men som nænvt, jeg tror de fleste af dine symptomer er følgesymptomer af influenza og lufvejsinfektion mv.

God bedring

Lars Kessing
Professor