Brevkassesvar

Emne: Kronisk Svimmelhed og kvalme

Spørgsmål indsendt 26. februar 2006

Jeg er en pige på 21 år, der gennem 4 år har døjet med kronisk svimmelhed, startede i 2002 hvor jeg blev indlagt og scannet, fik taget rygmarvsprøve, blodprøver osv. men lægerne kunne intet finde, svimmelheden er så invaliderende at jeg det først års tid var sengeliggende, derefter gik jeg igang med genoptræning ved en fysioterapeut og meget langsomt blev jeg trods svimmelheden og kvalmen i stand til at gå, efter flere års genoptræning blev jeg i sommeren 2004 i stand til at genoptage mit studie, køre bil og klare mig selv i hverdagen, svimmelheden var der stadigt, men på et lavere niveau, så jeg nærmest havde kontrol over den, men så i sommers 2005 gik det galt igen og svimmelheden og kvalmen(søsygefornemmelse) blev MEGET værre igen og jeg er ikke i stand til at klare mig selv, kan knap nok klare personlig hydiejne osv... ved lægen er der ingen hjælp at hente, han siger direkte JEG ANER DET IKKE, For tre måneder siden er jeg begyndt at tage efexor, men synes endnu ikke det har nogen effekt, Jeg er dybt ulykkelig og deprimeret over min situation, og savner frygteligt mit "gamle" liv, var aktiv pige, passede uddannelse, job, venner , kæreste, dyrkede motion osv.. jeg er vokset op i trykke omgivelser og har altid haft nemt ved alting.
Det nærmeste jeg er kommet på en diagnose, er det må vel være noget psykisk, men der er ingen hjælp at hente nogle steder.. Jeg har prøvet stort set ALT indenfor alternativ behandling, uden nogen effekt - men man bliver jo desperat når man ingen hjælp eller vejledning kan få..
Jeg har selv haft opsøgt en psykolog - ingen effekt.
Mit spørgsmål er så om man godt kan blive kronisk svimmel og have konstant kvalme pga. noget psykisk, og hvad skal skal jeg stille op? Hvor skal jeg søge hjælp??
Tror i at jeg kan blive rask igen??
Og har i set andre der som jeg har været kroniske svimle i flere år, det er konstant - selv om natten vågner jeg pga. svimmelheden..
På forhånd mange tak.

Svar fra DepNet

Svaret blev lagt på DepNet 28. februar 2006

Kære Brevskriver

Tak for dit brev. Ja, jeg har mødt andre, der havde kronisk svimmelhed, uden man kunne finde en medicinsk årsag til det. Du bør nu nok undersøges af en neurolog igen for at være sikker på at der ikke er noget nyt.

At man ikke kan påvise noget fysisk, er jo ikke det samme som at det er noget psykisk. Det er lige så svært at vise det som at vise at det er noget fysisk. Det skal dog ikke afholde dig eller andre fra at prøve at behandle dig.

Jeg vil forslå at du prøve et ældre antidepressivt middel - amitriptylin (Saroten) - i små doser. Du kan starte med 10mg eller 25 mg. Hvis du klare det uden eller med beskedne bivirkninger, kan du stige til 25mg eller max 50mg. Er der virkning er det alletiders - er der ikke bør du fortsætte i 4 uger. Har det så været uden efffekt kan du stoppe, for vil det ikke hjælpe dig.

En anden mulighed er at finde en god psykoterapeut - helst en der er erfaren kognitiv terapeut, og har prøvet at behandle andre med fysiske symptomer. De er sjældne, men findes.

Jeg håber du kan få hjælp, for det er ulideligt ikke at kunne gøre noget uden at blive søsyg.

Med venlig hilsen
Morten Birket-Smith
overlæge dr med