Arbejde & Sygdom

Arbejde/sygemelding

Hmm ved ikke om mit spørgsmål bliver stillet det rigtige sted men jeg er ved at blive fyret fra mit arbejde pga sygefraværd. jeg er diagnotiseret manio depressiv og har derfor meget fraværd pga stress fysisk sygdom og self min dep. jeg har hørt at der er mulighed for at komme ind under en paragraf hvor kommunen dækker min løn under sygdom. hvordan kommer jeg under der så jeg ikke bliver fyret fra mit arbejde som jeg elsker.

Svar:

Kære brevskriver

Tak for dit brev. Ja det er rigtigt, at man kan søge kommunen om økonomisk støtte, hvis man er i arbejde og lider af en kronisk sygdom.

Det er Dagpengelovens § 28, som omhandler følgende:

Socialministeren fastsætter regler om, at en arbejdsgiver med kommunens godkendelse i særlige tilfælde kan indgå en aftale med en lønmodtager, hvorefter arbejdsgiveren kan få refunderet et beløb, som svarer til de dagpenge, som den sikrede har ret til fra sin arbejdsgiver. Kommunen kan max. refundere det beløb, lønmodtageren har ret til efter § 9, stk. 5.

D.v.s., dagpengene kan ikke udgøre mere end 2.546 kr. divideret med den normale overenskomstmæssige arbejdstid i timer pr. uge.

Jeg vil anbefale dig. at du taler med din arbejdsgiver vedr. din situation og muligheden for at ansøge kommunen om støtte via ovennævnte §.

Din arbejdsgiver og du skal være enige om betingelserne. Er I det. skal I rette henvendelse til din kommune og bede om et ansøgningsskema til § 28 støtte. I skal begge to underskrive ansøgningen og returnere det til kommunen. De vil så vurdere din ansøgning og foranstalte, at den iværksættes.

Jeg håber, du via § 28 kan fastholde dit job, så du kan forblive aktiv på arbejdsmarkedet.

Afhængigt af dit sygdomsforløb og -karakter vil der også være mulighed for at ansøge om fleksjob.

Din fagforening / A-kasse eller din sagsbehandler i kommunen kan oplyse og informere dig om betingelserne for at søge om fleksjob.

Held og lykke.

Med venlig hilsen

Lena Berg Socialrådgiver


Sygedagpenge div

Hej Jeg har nu gået i 1,5 år på sygedagpenge og vil gerne på ferie her til sommer men ved ikke om jeg må?

Endvidere er jeg meget i tvivl om jeg kan komme i betragtning til en revalidering har indtil nu været motorcykel mekaniker men har ødelagt mit knæ det er blevet skåret i 3 gange nu og jeg kan stadig ikke stå op i mere end 5-10 min så bliver det sort for øjnene af smerte lægerne siger jeg aldrig kommer tilbage til mit job igen men jeg har ikke råd til at betale en uddannelse selv hvad tror du chancen er for mig skal jeg være bums rasten af mit liv eller?

håber du kan svare mig

hilsen Thomas

Svar:

Kære Thomas.

Tak for dit brev. Når man modtager sygedagpenge, kontanthjælp eller arbejdsløshedsunderstøttelse, må man som hovedregel ikke rejse ud af landet. Det er pga., at enten er man sygemeldt eller skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Jeg vil anbefale dig at tale med din sagsbehandler i sygedagpenge vedr. dit ønske om ferie. Du skal gøre det for at sikre, at de ikke stopper dine dagpenge. Det kan få store økonomiske konsekvenser for dig, og du kan komme på kontanthjælp, hvis de opdager, at du har været på ferie uden at have informeret dem herom. Når man er sygemeldt, skal kommunen ca. 8 uger efter, man er overgået til sygedagpenge, indkalde den sygemeldte til en opfølgningssamtale.

Det er for at vurdere, om du fortsat skal være sygemeldt i en periode, og om der skal andre foranstaltninger til. Formålet med denne opfølgningssamtale er at fast-holde din tilknytning til arbejdsmarkedet. Det kan ske ved jobtræning, arbejdsprøvning, revalidering, fleksjob m.m.

Ved næste opfølgningssamtale kan du fremkomme med dit ønske om hjælp til revalidering. Det vil være en god ide, hvis du inden mødet har gjort dig nogle overvejelser om hvilken uddannelse/job, du ønsker revalidering til.

Sammen skal du og din sagsbehandler udfylde en ressourceprofil. Profilen skal belyse dine ressourcer, evner og svagheder i forhold til alle funktionsområder og ikke kun det helbredsmæssige.

Din sagsbehandler kan ud fra ressourceprofilen, det du oplyser, og lægelige oplysninger lave en helhedsvurdering af din situation og vurdere, om du er berettiget til revalidering.

Er du berettiget til revalidering, skal du og din sagsbehandler lave en realistisk revalideringsplan. Din sagsbehandler kan foranstalte, at revalideringen bliver iværksat. Man kan max. få revalidering i 5 år.

Held og lykke.
Med venlig hilsen

Lena Berg Socialrådgiver

Sidst opdateret:: 5. august 2005