fødselsdepression

Spørgsmål: Graviditet og lykkepiller
Jeg har siden juni taget Zoloft 50 mg pga af depression efter fødslen af min datter i oktober 2001. Symptomerne var manglende overskud, glæde, sexlyst, optimisme, etc. Kunne dog godt komme ud af sengen og passe arbejde, så vil ikke betegne det som en dyb depression. Jeg har det sidste år virkelig ønsket et barn mere, men min mand vil ikke snakke om en ny graviditet, før jeg er udtrappet af pillerne og erklæret rask.

Dette kan således godt have lange udsigter, da man vel bør tage pillerne i ca. et år, og hvor lang tid skal man være pillefri før man kan konkludere, at man er rask? Hvor stor er risikoen for tilbagefald før, under og efter graviditeten? Bør jeg overtale min mand til, at det ikke er uansvarligt at tage lykkepiller under graviditet? Tænker ikke på andet end at blive gravid og mor igen.

Svar: Kære Depnetspørger.
Tak for dit brev ang. graviditet og lykkepiller. Du har ang. haft en fødselsdepression og fået Zoloft med god effekt, og som du mener, du bør tage et års tid. Dette er nu lidt individuelt. Det, der er vigtigere, er at få klarlagt årsagen til, at du fik en depression i forbindelse med din fødsel. Har du tidl. haft depressioner eller andre psykiske symptomer ? Er det din egen læge, der har givet dig pillerne, eller har du talt med en psykiater om det, og i så fald fået nærmere belyst de egentlige problemer bag depressionen ? Dette finder jeg meget vigtigt, før man går i gang med planlægning af ny graviditet. Det er hensigtsmæssigt at kunne tage højde for, at man måske ikke lige gentager visse handlemåder, der ej vil være til gavn for en, men måske være medvirkende årsag til en depression.

Medicin løser jo ikke alt, så overvej dine eventuelle bekymringer og konflikter i hverdagen, dine evner til at sætte grænser, sige fra etc., idet det ofte er ret banale ting, der kan medvirke til psykiske problemer, der mange gange kan svinde ved en adfærdsændring. Men det skal der ofte professionel hjælp til, så drøft dette med din læge. Psykofarmaka skulle helst kun være en midlertidig løsning.

Held og lykke ønsker
Hanne Calberg speciallæge i psykiatri

Spørgsmål: Alm. depression og fødselsdepression
Jeg spekulerede bare på, om der er en sammenhæng mellem 'almindelige' depressioner og fødselsdepressioner? Hvis man i forvejen er depressiv (eller lignende), er der så større risiko for at udvikle en fødselsdepression?

Svar: Kære Depnetspørger
Tak for dit udmærkede spørgsmål. Udmærket, fordi jeg selv netop er af den opfattelse, at fødselsdepression alene mener jeg ikke er rigtig. Jeg hælder mere til den teori, som du selv, at hvis man i forvejen har nogle uløste problemer, selvtilliden ikke er i orden, flinkepigen er for udtalt og man har svært ved at sige fra etc., har man lettere ved at få en depression.

Derfor kan medicin i sig selv heller ikke løse alle problemer, men skal ledsages af samtaleterapi. Er man således i forvejen belæsset med problemer, der ej er bearbejdet, bliver byrden ofte sværere, når man pludseligt får et helt nyt liv med nye byrder i forbindelse med en fødsel, med større ansvar for sig selv og den nyfødte. Det er derfor vigtigt at få talt evt. vanskeligheder igennem før en fødsel, som man bør gå i møde med frisk mod. Så tak for dit spørgsmål.

Venlig hilsen
Hanne Calberg speciallæge i psykiatri


Spørgsmål: Fødselsdepression
Hvad skyldes fødselsdepression? Hvilken betydning har det for barnet/barnets personlighedsudvikling?

Svar:  Det er en meget stor fysisk og psykisk forandring at få et barn, og dette stiller store krav til kvinden om at kunne tilpasse sig den nye situation. Omkring 1 af 10 kvinder reagerer med en depression i forbindelse med denne omstillingsproces. Der er ikke én bestemt årsag til fødselsdepressioner, men derimod en blanding af biologiske, sociale og psykologiske årsager.

Her skal nævnes nogle kendte risikofaktorer - men disse er dog ikke altid tilstede.

Biologiske risikofaktorer: Mangel på søvn og ændringer i såvel kvindens kønshormoner som stofskiftehormoner.

Sociale risikofaktorer: Lav støtte fra barnets far, manglende uddannelse og dårlige økonomiske kår.

Psykologiske risikofaktorer: Kvinder, der tidligere i livet har udviklet episoder med angst eller depression.

Der er meget gode behandlingsmuligheder - i milde tilfælde med samtaleterapi, og i svære tilfælde tillige med medicin. Din sundhedsplejerske og din praktiserende læge kan vejlede dig med at få hjælp. Man ved ikke, hvordan depression hos moderen påvirker barnets personlighedsudvikling på længere sigt.

Med venlig hilsen
Eva Faarup Hertz, Klinisk psykolog, Ph.d.

Sidst opdateret:: 14. juni 2011