Medicinsk Forebyggelse

Spørgsmål: Lykkepiller hvor længe ?
Efter den 2. depression i mit liv fik jeg at vide at jeg skal tage medicinen i 5 år ialt. Jeg blev helt rask med Efexor + Remeron samt kognitiv adfærdsterapi. Psykiateren mener ikke jeg skal frygte en ny dep., når jeg blev så godt behandlet. Havde egentlig tænkt på at tage medicinen altid, men vil de 5 år normalt være nok ????

Svar: Kære DepNetbruger,
tak for dit spørgsmål. Der findes god dokumentation for forebyggende effekt af fortsat behandling med antidepressiv medicin op til et par år efter en depression. Der foreligger imidlertid ikke dokumentation for livslang forebyggende behandling med antidepressiva, og derfor er det en korrekt vejledning, du har fået af din psykiater.

Når det er sagt, må jeg dog tilføje, at antidepressiv medicin ikke helbreder de tilgrundliggende biologiske og psykologiske årsager til depressionerne, så derfor skal du fortsat være opmærksom på eventuelle tegn på en ny depression i fremtiden, således at du kan søge hjælp i god tid, hvis det skulle være tilfældet.

Venlig hilsen
John-Erik Andersson, psykiater


Spørgsmål: Forebyggelse af ny depression
Jeg er på vej ud af min 2. depression inden for 2 år og vil meget gerne forebygge at få flere så godt som muligt. Jeg er ikke arveligt disponeret så vidt vides men blev derpimeret første gang som ca. 40-årig i forbindelse med skilsmisse. Jeg har været middel til svært deprimeret og får nu 150 mg Zoloft om dagen. Skal snart begynder at arbejde igen på deltid. Depressionen har varet ca. 5 måneder alt i alt.

Hvor stor er risikoen for at få flere depressioner (i procent)? Hvor langt skal man løbe om ugen for at det har en dokumenteret effekt mod depression? Er der bestemte varemærker af fiskeolie, der er bedre end andre?

VH Mona

Svar: Kære Mona
Det er reglen, at den medicin og i den den dosis, man er blevet rask på, skal man fortsætte med. Da du på relativ kort tid har haft 2 depressioner, skal du fortsætte i behandlingen i mindst 2-5 år. Først derefter kan du trappes ud af behandlingen. Hvis du ikke havde haft nogen depression tidligere, ville risikoen for en depression i løbet af resten af dit liv være på mellem ca. 10 og 16%.

Da du har haft 2 tidligere depressioner, ville risikoen være mangedoblet, hvis du holdt op med at tage den forebyggende antidepressive medicin. På den medicinske behandling vil risikoen i forhold til normalbefolkningen være øget, men hvor meget kan der ikke med sikkerhed sættes tal på.

Med venlig hilsen
Henrik Lublin Overlæge, lektor, dr.med.


Spørgsmål: Forebyggelse af nye depressioner
Jeg er kvinde. 44 år. 2 normale børn i skolealderen. Gift. Velfungerende familieforhold. Hus og have. Hund og kat. Sunde interesser. Arbejder deltids. Har haft tilbagevendende depressioner. Den sidste varede 3 år. Svær til middelsvær. Blev behandlet med Efexor Depot 225 mg. pr. dag samt kognitiv samtaleterapi. Så vidt så godt. Efter overstået depression vidste jeg med mig selv, at jeg ikke kunne føle mig RASK, hvis jeg ikke trappede helt ud af Efexor, hvilket jeg gjorde. Mod min psykiaters råd. Jeg har hørt hans argumenter. Forstår dem også. Men det er imod min (og min mands) overbevisning at tage medicin, når jeg er rask.

Jeg bekymrer mig dog alligevel om evt. tilbagefald. Jeg har jo læst på lektien og véd, at det kan komme. Jeg motionerer hver dag. Lever sundt, positivt og ustresset. Hvad kan jeg gøre mere?

Svar: Kære kvinde 44 år.
Jeg forstår på dig, at du lige nu er rask og ligevægtig, men alligevel er ret urolig for igen at få en depression. Og risikoen foreligger jo også for, at du igen kan få en depression. Du skriver, at det er "imod min (og min mands) overbevisning at tage medicin, når jeg er rask." Jeg vil gerne imødegå en sådan generel indstilling til "medicin" i al blank almindelighed. "Medicin" er alt for stort, broget og livsvigtig et område til at have en så generel holdning til. Behandlede sukkersygepatienter føler sig også raske, når deres behandling lykkes og alle anvisninger følges.

Alligevel bliver de temmelig omgående syge (for type 1 diabtes-patienter med døden til følge) hvis de dropper medicinen. Man kan f.eks. også risikere tilbagefald i forværret udgave, samt at fremelske antibiotikaresistente bakteriestammer, hvis man dropper en antibiotikakur inden kuren er slut, lige så snart man "føler sig rask". Budskabet er altså: Man skal følge lægens anvisninger. De er ikke lavet for at genere patienten, eller for at fodre medicinalindustrien. Dette anføres ikke med det formål at skræmme livet af dig eller andre, eller til ikke at være kritisk med, hvad man indtager af medicin. Der findes jo desværre også mennesker, der helt modsat indtager ukontrollerede mængder af medicin oven i hinanden, og det er da helt klart, at forkert anvendt medicin kan være skadelig og sagtens blive livsfarlig.

Efter dette lille generelle slag imod en særdeles almindelig holdning mod al slags medicin er slået, er der noget, du skal vide om depressionsmedicin: Man løber en øget risiko for tilbagefald, hvis man dropper ud af behandlingen i utide, dvs. inden den anbefalede periode er slut. Det har desuden vist sig, at når patienter dropper depressionsmedicin uden om de anbefalede perioder, og der derefter indtræffer et tilbagefald, er der en risiko for, at medicinen ikke virker med samme effektivitet ved genoptagelse af behandlingen. Anbefalingerne for depressionsbehandling er som følger: Ved første depression behandles i 8-9 mdr. efter at effekten ER sat ind. Ved en evt. efterfølgende depression behandles i 2 år efter at medicinen er begyndt at virke. Ved en evt. indtræffende 3. depression anbefaler man livsvarig behandling. Det jo ikke sikkert, at du får en depression igen. Men når du nu har droppet medicinen, er du nødt til at være opmærksom på evt. symptomer, da du jo angiver, at du har haft tilbagevendende depressioner, og det er vigtigt, at du kommer i behandling hurtigst muligt ved et evt. tilbagefald - og derefter forbliver i behandling. Med håb om, at du trods alt forbliver rask.

Med venlig hilsen
Læge Ole Tang, Hørsholm

Sidst opdateret:: 14. juni 2011