Vinterdepression

Spørgsmål:  Vinterdepression
Jeg har nu været ramt af 3 depressioner inden for 6 år. Den første var pga. dødsfald i familien. Den anden var pga. stress og den jeg har nu, er en regulær vinterdepression. Er jeg specielt udsat for at få depressioner? Er det noget, der er i generne? Kan jeg selv gøre noget for ikke at få depressioner?

Svar:
Du har nu haft 3 depressive perioder inden for 6 år. Det kunne tyde på en tilbøjelighed til mere massiv depression, formentlig af arvelig karakter. Det fremgår ikke af dit spørgsmål, om du har været i behandling for de anførte depressioner. Hvis du har været i behandling, vil jeg foreslå, at du fremover fast tager antidepressiv medicin, evt. suppleret med lysbehandling i den mørkere tid. Der er ingen belæg for, at kostmæssige ændringer kan forhindre opståelsen af depression.

Men noget tyder på, at fysisk aktivitet som løb eller lange vandreture kan have positiv indflydelse på opståelsen af nye depressioner. Man har tidligere anvendt "vågeterapi" ved at holde patienten tvangsvågen ved hjælp af venner og bekendte, der afløser hinanden med at sørge for at den depressive ikke falder i søvn. I nogle tilfælde kan det ses, at en dyb depression giver sig efter 1½ døgns uafbrudt vågen tilstand. Behandling med de moderne antidepressiva synes dog at være den sikreste metode til at komme en sådan depression til livs i dag.

Med venlig hilsen
Ole Tang, læge


Spørgsmål: Vinterdepression
Hej. Jeg er en 22-årig pige, der muligvis i en del år har lidt af vinterdepression. Jeg er modløs, træt og lider af dårligt humør, samtidig med at jeg tager 10-12 kg på - dem taber jeg igen om sommeren. Humøret falder på gråvejrsdage, også om sommeren. Jeg har købt mig en bright light lampe, men hvor længe vil I anbefale mig at bruge den om dagen? Er der andet, jeg kan gøre?

Svar: Kære vinterdepressive.
Du skriver, at du bliver i dårligt humør på mørke dage, sommer som vinter. Og det er da også rigtigt, at lyset spiller en meget stor rolle for vort velbefindende. Da lyset giver energi, også det kunstige, skal det tages om morgenen, ellers kan man risikere ikke at kunne sove om aftenen. Man sidder sædvanligt i ca. 30-45 min., jeg ville tro, det står i en brugsvejledning til lampen. Man skal ikke stirre ind i lampen hele tiden, kun kaste et blik på den engang imellem, hvilket vil sige, at man kan sidde og læse, strikke eller andet. Men ikke altid er lysbehandling nok, og så må man tale med sin læge, evt. psykiater om dette.

Der kan jo være en anden bagvedliggende grund, som de grå dage i året fremprovokerer i depressiv retning. Motion er så også en god ide med god effekt på såvel appetit som humør. Desuden fornuftig kost med mange grøntsager og frugt.

Så held og lykke.
Hanne Calberg speciallæge i psykiatri


Spørgsmål: Vinterdepression
Jeg får cipramil og remeron mod depression, og især vinterdepression ødelægger min livskvalitet. I mange år skal jeg have ny medicin. Men jeg synes ikke, at det hjælper mig. Min læge har forsøgt optrapning af medicin, så sov jeg da først. Kender I andet medicin eller noget nyt, som kan hjælpe mig gennem den mørke tid, som ikke slutter, før lyset helt er som nu. Jeg har en god læge, men han har tit for travlt. På forhånd mange tak for hjælpen

Svar:
Når man tager antidepressiv medicin, er det yderst vigtigt, at man får en tilstrækkelig stor dosis. Hvis dosis er for lille, hjælper medicinen ikke. Hvis du har svært ved at tåle en tilstrækkelig stor dosis af din nuværende medicin, fordi den virker sløvende, skulle du måske prøve end anden type antidepressiv medicin - f.eks. et at de ældre såkaldte tricykliske antidepressiva. Men også her gælder det, at en tilstrækkelig stor dosis er nødvendig. Når man tager tricykliske antidepressiva, kan man ved en blodprøve afgøre, om dosis er passende. En anden mulighed er lysbehandling.

Læs mere om dette på DepNet. Endelig er det vigtigt, at du bliver undersøgt af din læge for at udelukke visse fysiske sygdomme som f.eks. stofskiftesygdomme og blodmangel. Disse sygdomme kan nemlig give symptomer, som til forveksling ligner en depression.

Med venlig hilsen
Kurt B. Stage, 1. reservelæge, ph.d.

Sidst opdateret:: 14. juni 2011