Er du syg

Psykiater Shashi Kant Jha

Det er vigtigt at afgøre, om du er ramt af sorg eller af depression. Der er nemlig forskel på at være ked af det i forbindelse med fx at miste et nært familiemedlem og være ked af det i forbindelse med en depression.

Hvis du sørger over et familiemedlem, du har mistet, oplever du måske en sorgreaktion. Den har ikke samme konsekvens for din livskvalitet som en depression. En sorgreaktion er tidsbegrænset og ikke så omfattende eller svær som sygdommen depression. Hvis du har en sorgreaktion, som skal behandles, så vil behandlingen typisk dreje sig om støttende samtaler.

I kølvandet på en alvorlig livsbegivenhed som dødsfald i familien, kan man få en depression. Mange tror i en sådan situation, at det drejer sig om en sorgreaktion, som blot skal "leves ud".

Intet er mere forkert. Derfor er det vigtigt at slå fast: Hvis du er ulykkelig i mere end en "kort periode" efter sådan en begivenhed, bør du søge læge for at drøfte din tilstand.

Største smerte

Depression i sin værste form er blevet beskrevet som den største smerte, du nogensinde kan opleve. Men der er fem ting, du skal vide:

  • Depression er en sygdom
  • Den går ikke over ved, at du "tager dig sammen"
  • Det er ikke noget at skamme sig over
  • Depression kan og bør behandles
  • Du kommer dig fuldstændig, efter endt behandling.

Men du kan ikke selv helbrede depression. Vi må for alvor slå fast, at du desværre ikke kan hverken "arbejde dig ud" af en depression eller bare "tage dig sammen" og komme ud af depressionen på den måde. Dette er to af de mest udbredte myter om sygdommen depression. De er i bund og grund usande, og de skader alle, som lider af depression.

Sidst opdateret:: 20. november 2009