Negative tanker

Psykiater Morten Birket-Smith

Du kan have negative tanker, som er tæt forbundet med tristheden. Alle, der har en depression, har negative tanker, som fx:

  • "Jeg dur ikke til noget"
  • "Jeg er håbløs"
  • "Ingen forstår mig"
  • "Livet er uretfærdigt"
  • "Jeg har fortjent, at alt går skævt"
  • "Jeg har fortjent at blive straffet"
  • "Døden vil være en befrielse".

Måske føler du, at du ikke lever op til egne eller andres forventninger. Du kan føle dig dårlig og uegnet til dit arbejde. Du kan også føle, at du er doven, eftergivende eller for hård ved din familie. Eller måske stempler du dig selv som et dårligt menneske.

Skyldfølelser

Du kan også have skyldfølelser over ting, du har gjort. Skyldfølelserne kan også knytte sig til ting, du har gjort forkert, eller de kan hænge sammen med ting, du burde have gjort.

Der kan være et reelt indhold i dine negative tanker. Men skyldfølelserne er overdrevne. Ind i mellem er de helt urealistiske og psykotiske. Her er et eksempel på en sådan overdreven skyldfølelse:

Da en mand omkring de 50 fik en depression, vendte han igen og igen tilbage til sin ungdom. Dengang var han ansat på en stor virksomhed. Virksomheden udleverede arbejdstøj til de ansatte. Manden havde på et tidspunkt taget et par arbejdsbukser med hjem. Han kunne ikke rigtig forklare, om han havde stjålet bukserne. Måske havde han blot glemt at tage dem af, da han gik hjem.

Nu, omkring 30 år senere, var han i sin depression fuld af skyldfølelser over bukserne. Han var sikker på, at hændelsen med bukserne var et bevis på hans dårlige og tyvagtige karakter. Han mente, han burde gå til politiet og tage imod en hård straf.

En psykotisk depression kræver indlæggelse og kan tage tid at behandle. Men manden endte med at få det godt igen.

Sidst opdateret:: 20. november 2009