Handling

Psykolog, ph.d., adj. professor Irene Oestrich

Du kan ændre dine følelser ved at finde trøstende ting, som du kan sige til dig selv og tro på. Det er meget skadeligt for dig, hvis du holder fast i de uvirkelige negative tanker. De fastholder bare smerten.

Måske synes du ikke, at du har energi til at ændre dine tanker. I kognitiv terapi lægger vi en plan sammen med dig, så det bliver lettere at gennemføre. Desuden kan du gøre brug af nedenstående "tankeskema", som hele tiden hjælper dig med at ændre negative tanker.

Realistiske mål

Det er vigtigt, at du er aktiv. Deprimerede er tilbøjelige til at undgå situationer, som virker uoverkommelige. Vi råder dig til at lære at sætte små og realistiske mål.

Måske synes du ikke, at du har energi til at gøre noget. Husk at du kan få energi ved at holde dig i gang. Derfor er det vigtigt, at du er aktiv. Selvom noget føles uoverkommeligt, er det sjældent så galt, når først du er i gang.

Du holder dig i gang, hvis du oplever meningsfulde ting. Derfor er det også vigtigt, at du stædigt gennemfører noget af det, som tidligere gav dig glæde og interesse.

Handling hjælper

Det hele bliver lettere, når du lærer at analysere dine tanker, følelser og handlinger. Din måde at tænke og føle på hænger nemlig sammen med din måde at reagere og handle på. Du kan se sammenhængen mellem tanker, følelser og handling her:

Ovenstående tanker og følelser kan udløse mange handlinger. Handlingerne kan også udløse fysiske reaktioner som:

 • Træthed
 • Svedeture
 • Hjertebanken

Katastrofetanker

En depression kan medføre en række fysiske symptomer som træthed, svedeture og smerter i brystet. Det kan være let at mistolke disse symptomer og dermed fremme katastrofetanker som:

 • Jeg orker ingenting længere, så ingen har brug for mig mere
 • Det hele er håbløst
 • Jeg er dårlig til alting
 • Jeg dør, der er noget galt med hjertet

Men sådanne katastrofetanker har ikke grund i virkeligheden, og derfor må du endelig spørge dig selv om, hvad du kan sige til dig selv, som er trøstende og helende i stedet for de negative tanker.

Måske kan du sige:

 • I øjeblikket er jeg ikke så social, men der er stadig brug for mig
 • I øjeblikket er det hele lidt svært, men det går over
 • I øjeblikket er jeg ikke på toppen, men nu tager jeg en ting ad gangen
 • I øjeblikket er jeg sårbar og har tit ondt, men angst er ikke farligt, og den går over

Det er vigtigt at huske, at de negative tanker er symptomer. Disse symptomer kan dog være grundlagt tidligt i dit liv, og de kan derfor være svære at ændre. De kan også være svære at ændre, når depressionen er gået over.

Hvis du har mange katastrofetanker og har svært ved selv at omstrukturere dem, kan du altid søge hjælp hos en professionel kognitiv terapeut. Du kan altid gøre noget! Du kan altid hjælpe dig selv!

Bryd cirklen!

Sidst opdateret:: 30. august 2010