Gode råd

Psykolog, ph.d., adj. professor Irene Oestrich

Depressionen letter igen. Du er nødt til at lære at leve med den, indtil den letter, og du skal huske på, at depressionen er entilstand, du befinder dig i, men depressionen er ikke dig!

Depressionen får dig til at se urealistisk negativt på tilværelsen. Dine tanker er ikke fakta, og tanker kan ændres. Depression er forbundet med negative tanker - også kaldet "katastrofetanker". Jo flere negative tanker du har, jo mindre energi og lyst får du til at foretage dig noget. Det er vigtigt, at du bliver ved med at være aktiv, også når du ikke har lyst. Du kan lære at overvinde ulysten og passiviteten. Med aktivitet lader du langsomt op igen. Dette er en erfaring som mange deprimerede har gjort - aktivitet er det, der skal til for at komme ud af din depression. Samtidig kan du ikke klare det, du plejer. Der er imidlertid forskel på slet ikke at foretage sig noget og foretage sig få men effektive ting. Få så meget sollys/dagslys som muligt. Du skal ud at gå, det giver også lidt motion. Motionér så meget du kan, også selvom du føler dig træt og uoplagt. Planlæg nogle attraktive sociale aktiviteter og gennemfør dem.

Du ikke lige så mange kræfter, når du er deprimeret. Hold alligevel aktiviteten på et niveau, hvor du føler tilfredshed. Du kan godt gøre meget, selvom du ikke har lyst til det på samme måde som før.

 

10_raad

 

Sidst opdateret:: 30. august 2010