Fysisk sygdom

Psykiater Morten Birket-Smith

Hvis du er syg og får endnu en sygdom, så kalder man det for en sekundær eller comorbid sygdom. Der er altså ikke tale om en forværring af den oprindelige sygdom, men en ny sygdom oven i den, du har i forvejen.

Enhver alvorlig eller langvarig fysisk sygdom giver desværre en øget risiko for at få en depression. Det kan der være flere årsager til.

Psykiske årsager

Det er forståeligt, at du kan blive ulykkelig, og ligefrem få en depression, hvis du har stærke smerter, eller du har svært ved at fungere, som du gerne vil. Det samme gælder naturligvis, hvis du har en sygdom, der gør dig invalid, eller som er dødelig.

Fysiske årsager

Nogle sygdomme rammer hjernens funktion, og kan på den måde udløse en depression. Det gælder bl.a. blodprop i hjernenParkinsons sygdomdemens og dissemineret sklerose. Hvis sygdommen har ændret din kemiske balance eller din hormonbalance, kan det også udløse depression eller andre psykiske sygdomme.

Medicin

Den medicinske behandling, der er nødvendig for at bedre eller helbrede din fysiske sygdom, kan i nogle tilfælde udløse eller vedligeholde depression, angst eller andre psykiske sygdomme. Det kan fx gælde visse former for hjertemedicin, de såkaldte beta-blokkere.

Sidst opdateret:: 19. november 2009