Klinisk depression

Psykiater Morten Birket-Smith

Det er vigtigt, at man skelner mellem at være ked af det, at sørge og at have en depressiv sygdom. Alle har prøvet at være kede af det. Så virker tilværelsen trist og uoverkommelig, og fremtiden ser håbløs ud. Det er naturligt, at du bliver trist og sørgmodig, når du oplever modgang og tab som fx kærestesorg, arbejdsløshed eller dødsfald.

Men når du er "naturligt" trist, går du ikke helt i stå. Du kan deltage i aktiviteter, selv om "dit hjerte ikke helt er med". Og sker der noget godt, kan du stadig føle glæde.

At være naturligt trist er altså ikke en sygdom. Tristhed og dårligt humør går over. Selvom du har en stor sorg, vil den påvirke dig mindre med tiden. Men måske forsvinder sorgen alligevel aldrig helt. Du kan selv hjælpe til, og desuden vil omsorg fra familie og venner også hjælpe dig. For du har brug for at være sammen med andre og tale med andre om dine problemer for at få det bedre.

Sygdommen depression

Sygdommen depression – også kaldet klinisk depression – er en alvorlig sygdom, hvor den depressive følelse sætter sig fast og nærmest får sit eget liv. Hvis du har en depression, så har du ikke længere kontrol over dit humør og følelser. Når du er deprimeret over næsten alt, næsten hele tiden, næsten hver dag i flere uger eller måske måneder, har du en depression. Den nedtrykte sindstilstand fortsætter dag efter dag og rammer alle områder:

  • Følelser
  • Tanker
  • Adfærd
  • Kroppens funktion.

I de sværeste tilfælde kan en depression være livstruende, fordi man risikerer at gå helt i stå og miste appetit og ikke føle tørst. Man kan også have det så elendigt, at man overvejer selvmord.

Det er derfor vigtigt, at mennesker, der har en depression, kommer i behandling. Ved at hjælpe til det, kan du redde et andet menneskes liv. Og hvis du tror, at du selv lider af en depression, kan det faktisk redde dit liv at gå til lægen og få behandling.

Forskellige forløb

Man skelner mellem forskellige forløb af depression:

  • Depressiv enkeltepisode
  • Periodiske depressioner
  • Kronisk depression 
  • Bipolar lidelse (manio-depressiv sygdom)

En depressiv enkeltepisode er en depression, som går over og i de fleste tilfælde ikke kommer igen.

Periodiske depressioner er tilbagevendende depressioner, hvor en depression kan komme igen efter en periode, hvor du har følt dig rask. I enkelte tilfælde kan den ene depression gå direkte over i den næste uden tydelige perioder, hvor du er rask.

I ganske få tilfælde kan en depression være så langvarig, at den bliver kronisk.

Ved bipolar lidelse veksler depression og mani. Man er oppe og nede mellem to yderpunkter, deraf navnet bipolar ("mellem to poler"). Almindelig depression kan på samme måde kaldes for unipolar, altså hvor der kun er tale om én "pol".

Sidst opdateret:: 19. november 2009