Fødselsdepression

Klinisk psykolog, ph.d. Karin Førslev

Der er en let øget risiko for at få en egentlig depression i graviditeten. Men en del gravide oplever usikkerhed og følelsesmæssig ustabilitet. Man er desuden i de senere år også blevet opmærksom på, at  de vordende fædre kan opleve tilsvarende symptomer i form af usikkerhed og angst i månederne, før de skal være far.

Gennem 9 måneder har det vordende forældrepar glædet sig til fødslen. Første­gangsfødende har en række forestillinger, fantasier og håb om, hvorledes fødslen vil forløbe, og hvorledes det skal gå videre frem. Fokus er lagt på alt det positive, der skal ske, og selve graviditetsperioden er også blevet kaldt "den søde ventetid".

Mange kvinder føler, at de skal leve op til en masse idealer i forbindelse med graviditeten, fødslen og efterfødselsperioden, nemlig at de har styr på det hele, ser yndige ud og lignende. Det kan blive en brat opvågnen for mange. Hyppigt er selve fødslen vanskeligere og gør mere ondt end forventet, og umiddelbart efter forventes den nybagte mor at modtage hele den spændte familie. Heldigvis er man de senere år blevet mere opmærksom på, at den nybagte mor har brug for hvile, at de besøgende ikke er der for længe ad gangen, og at det ikke er en katastrofe at vedkende sig, at det var hårdt, at man er træt osv.

Under graviditeten har de fleste fået oplysning om "tudeture", fødselsreaktioner, fødselsdepressioner og fødselspsykoser. Langt de fleste har dog skubbet det væk og tænkt: "Det rammer ikke mig - det er noget, der rammer andre". Det er sådan set en helt forståelig reaktion. Men hvis oplysningerne skubbes for langt til side, uden at den vordende mor går ind og lytter til dem, kan det blive yderligere et chok og sværere at forstå, hvad det er, der sker, såfremt hun rammes af en af ovenstående tilstande.

Sidst opdateret:: 19. november 2009