Andre typer depression

Psykiater Morten Birket-Smith

Der findes former for depression, der har særlige symptomer eller kun ses i særlige situationer og grupper. Disse former fører ikke altid tanken hen på depression, og ofte kan de minde om andre sygdomme. I værste fald betyder det, at depressionen ikke bliver behandlet. Det er derfor en vigtig opgave for psykiatere at kunne stille diagnosen og starte den rigtige behandling i disse tilfælde.

Her følger en række af de særlige former for depression.

Melankoli

Melankoli er en depression, hvor det især er de fysiske symptomer, der er fremtrædende.

Ved melankoli lider du af markant søvnforstyrrelse og vågner typisk tidligt om morgenen. Din energi og dine følelser er tydeligt påvirket, og du har det forfærdeligt. Din seksuelle interesse er nedsat, og det samme er din appetit. Det medfører tit et større vægttab.

Atypisk depression

I nogle tilfælde viser en depression sig med andre symptomer end de sædvanlige. Vi kalder det fx for en atypisk depression hvis du:

 • i stedet for at miste appetitten begynder at trøstespise og tage på i vægt.
 • i stedet for at have svært ved at sove, sover væsentligt mere end sædvanligt.
 • har omvendt døgnrytme, hvor dit humør er bedst tidligt på dagen og forværres hen mod aften.
 • bliver mere irritabel og måske ligefrem aggressiv frem for trist og stillestående (gælder især for mænd).

Agiteret depression

Ved en agiteret depression er du deprimeret, men ikke passiv og uden energi, som man ellers er ved en depression. Symptomerne er bl.a. følgende:

 • Du er ængstelig, rastløs og kan ikke holde dig i ro.
 • Du klager over din uudholdelige tilstand, men du kan have svært ved at formulere dine problemer.
 • Du har svært ved at formulere, hvad du har brug for.
 • I svære tilfælde vandrer du hvileløst omkring. Du vrider hænder, sukker og kommer med de samme klager igen og igen.

Maskeret depression

En depression viser sig ikke altid ved nedsat stemningsleje. Depressionen kan være skjult eller maskeret bag andre symptomer, som fx:

 • Træthed
 • Hovedpine
 • Muskelsmerter
 • Ondt i maven og fordøjelsesbesvær.

Du kan sågar lide af depression, selv om du ikke føler dig deprimeret. Det hedder "depressio mentis sine depressione". Det betyder "depression uden at føle sig deprimeret". I disse tilfælde er det trætheden og den manglende energi, der er mest generende.

Dobbelt depression

Hvis du har en langvarig depression af let til moderat sværhedsgrad, kan du risikere at få en forværring af tilstanden undervejs. En forværring af depressionen kan virke, som om du får en ny depression oven i den, du allerede har. I disse tilfælde kalder vi det for en dobbelt depression.

Mandlig depression

Mange mener, at der findes en særlig mandlig depression, som især rammer midaldrende mænd. Her kan symptomerne især være følelser af tomhed og udbrændthed, stress, irritabilitet, frustration, aggressivitet (evt. ligefrem voldelig adfærd), rastløshed og misbrug af alkohol.

Dystymi

Denne tilstand er ikke en egentlig depression, men en generel længerevarende (ofte livslang) tristhedstilstand. Ved dystymi er dit "grundhumør" længere nede end de fleste andres, og alt kan føles tungt og ofte glædesløst.

Sidst opdateret:: 19. november 2009