Motion

Læge Jesper Krogh

De fleste kender udtrykket 'en sund sjæl i et sundt legeme'. Det er ikke utænkeligt, at netop dette udtryk har givet anledning til troen på, at motion er gavnlig mod depression.

Der er tre områder, hvor motion kan være interessant for mennesker med depression:

  • Mod depressionssymptomer
  • Mod indre uro
  • Mod livsstilsrelaterede sygdomme.

Motion mod depression

Mange mennesker (særligt de, der ikke har depression) er overbevist om, at motion er godt for depressionssymptomer. Imidlertid viser den nyeste forskning på området, at det er relativt få, der får det bedre efter at have trænet i fx tre-fire måneder, sammenlignet med depressive, der ikke trænede.

Motion mod indre uro

Mennesker med depression kan opleve en indre uro. Nogle har i den forbindelse glæde af at dyrke motion. Det kan skyldes, at tankerne får 'en pause', og at den fysiske aktivitet er i stand til at aflede de fysiske symptomer. Der er kun meget lidt forskning i denne effekt af motion, men den kliniske erfaring tyder på, at det kan være et godt supplement til anden behandling.

Om det virker i dit tilfælde, må komme an på en prøve. Om det skal være en kort intensiv kraftanstrengelse, eller om det skal være en lang, sej tur, afhænger helt af situationen og dine tidligere erfaringer.

Motion mod livsstilsrelaterede sygdomme

Har du depression, er risikoen for, at du udvikler livsstilsrelaterede sygdomme såsom sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme, 1.5 – 2.5 gange større end hos raske. Hvorfor det er sådan, ved man ikke. En del af forklaringen kunne være den faldende fysiske aktivitet under sygdom.

Der er meget stærkt videnskabeligt belæg for, at man kan reducere risikoen for udvikling af diabetes og hjerte-kar-sygdom ved at dyrke motion.

Konklusion

Overordnet må man sige, at den aktuelle forskning ikke tyder på, at motion skulle være særlig gavnligt mod depressionssymptomer. At der skal være en akut beroligende effekt af motion, er kun sparsomt belyst og må afhænge af den enkeltes erfaring. Derimod er der meget tydeligt bevis for, at mennesker med depression har en øget risiko for at udvikle sukkersyge (type 2-diabetes) og hjerte-kar-sygdomme. Der er meget stor dokumentation for, at motion kan forsinke udviklingen af disse sygdomme.

Sidst opdateret:: 20. november 2009