Diagnose

Revideret af Psykiater Morten Birket-Smith

Du kan få stillet diagnosen generaliseret angst, hvis du oplever:

  • Umådeholden angst og bekymring i forbindelse med en række hændelser og aktiviteter
  • Bekymringer, der er svære at styre og leve et normalt liv med
  • Angst, der er forbundet med rastløshed, træthed, koncentrationsproblemer, irritabilitet, muskelspændinger og søvnbesvær.

Normalt skal man have haft disse symptomer i 6 måneder for, at diagnosen generaliseret angst kan stilles.

En komplikation ved diagnosen generaliseret angst er, at flere andre sygdomme og medicintyper kan give angstsymptomer. Disse skal behandles separat, sådan at de ikke påvirker behandlingen af den angste patient ugunstigt. 

Nogle tilstande som dem, der er forbundet med skjoldbruskkirtlen, er mulige årsager til angstsymptomer. Visse neurologiske tilstande som hjernetumorer og slagtilfælde kan være forbundet med de symptomer, man ser ved generaliseret angst, men de er sjældne og ville kræve passende vurdering.

Mange lægemidler og stoffer giver angstsymptomer. Umådeholden indtagelse eller ophør med at indtage kaffe og andre stimulanser kan give betydelige angstsymptomer. Ophør med at indtage alkohol og beroligende medicin er også ofte undervurderet som en mulig årsag til angst. De samme lægemidler kan bruges til at behandle angstsymptomer, så symptomerne kan være svære at skelne fra abstinenser ved brugen af dem.

Mennesker med generaliseret angst kan også have andre angstsygdomme som panikangst, fobiske angstsygdomme og obsessiv-kompulsiv tilstand. Det kan også være, at de lider af en depression.

Sidst opdateret:: 19. november 2009