Fire personers depressioner

Psykolog Irene Oestrich

Det er vigtigt, at du opdager depressionen så tidligt som muligt. Det er også vigtigt at starte behandlingen så tidligt som muligt. Det kan være en hjælp at få indblik i andres behandling, og derfor præsenterer vi her fire forskellige menneskers depressioner:

Jens

Jens er gået på pension. Han kan ikke forstå, at han er så træt. Han skal jo ikke længere præstere noget hver dag. For et halvt år siden mistede Jens sin kone, som han havde været gift med i 28 år. Hun døde af kræft. Jens har svært ved at komme videre. Han tænker konstant: "Jeg hader at blive gammel. Det føles elendigt. Ingen har brug for mig mere". Jens ved ikke, at der er tale om symptomer på depression. Han finder først ud af det, da hans læge stiller diagnosen. Lægen sørger også for, at han kommer i behandling.

Louise

Louise er sygemeldt. Hun tør ikke gå på arbejde. Når Louise er på arbejde, føler hun sig utilstrækkelig og værdiløs. Hun føler, at hun ikke kan klare noget som helst. Blot tanken om at løse en opgave, giver hende panikanfald. Efter lang tid begynder Louise at overveje at tage sit liv. Alt er meget smertefuldt for hende. Hun tænker hele tiden: "Det hele er håbløst. Jeg er en fiasko. Det bliver aldrig bedre".

Erik

Erik har i mange år kæmpet med sin trang til alkohol. Med alkoholen forsøger han at reparere sit lave selvværd. Den dæmper angsten for "ikke at være god nok". Når Erik drikker, føler han sig stærkere. Han synes, at han har mere kontrol over tingene. Men når han bliver ædru, får han skyldfølelser. Han bliver angst og får endnu lavere selvværd.

I en sen alder skifter Erik arbejde. På det nye arbejde er han bange for at blive afsløret i at lave fejl. Han tror konstant, at chefen fyrer ham. Han tror også, at hans kolleger leder efter fejl hos ham. Han regner med, at de vil bruge dem til at afsløre ham med. Han tænker hele tiden:

  • "Jeg må ikke lave fejl".
  • "Jeg skal være perfekt".
  • "De må ikke opdage, hvor dårlig jeg er til alting".

Vera

Vera kæmper med angst. Det har hun gjort hele livet. Som barn misbrugte hendes stedfar hende seksuelt. Desuden har Vera gennemlevet to ægteskaber, hvor hun blev misbrugt og slået af sine voldelige og alkoholiserede ægtemænd. Vera har flere depressioner og begynder at isolere sig.

En dag i supermarkedet bliver hun overvældet af angst. Hun bryder ud i sved og får ondt i hjertet. Derfor bliver hun kørt på skadestuen. Hun tror selv, at hun har dårligt hjerte og er ved at dø. Men lægerne fortæller hende, at hun ikke skal dø. Efter oplevelsen i supermarkedet tør Vera ikke gå ud på gaden. Hun tænker hele tiden: "Jeg dør, der er noget galt med hjertet".

Opdager depressionerne sent

Det er fælles for Jens, Louise, Erik og Vera, at de opdager deres depressioner sent. I lang tid føler de sig "utilstrækkelige" og ikke "gode nok". De er i dårligt humør og meget bekymrede. Desuden bliver de let angste. Den måde de udtrykker følelserne på, afspejler de sværeste psykologiske symptomer på depression. De har desuden fysiske symptomer som træthed, træghed og smerter.

Gennem professionel hjælp går det op for dem alle, at de lider af depression. Men de har svært ved at tro, at de kan blive behandlet, og at følelserne vil holde op igen. Gennem kognitiv terapi lærer de om deres tanker og følelser.

Sidst opdateret:: 20. november 2009