Behandling

Revideret af Psykiater Morten Birket-Smith

Efter vurdering og diagnosticering udarbejder din læge en passende behandlingsplan for dig. Du kan få ordineret medicin og/eller psykoterapi til behandling af din PTSD.

Hvis du har oplevet et større traume, men endnu ikke har udviklet posttraumatiske symptomer, kan din læge anbefale forebyggende behandling med en betablokker som propranolol. Kognitiv adfærdsterapi med fokus på traumer kan også medvirke til at forhindre frembrud af kronisk PTSD.

For behandling af kronisk PTSD ordineres der ofte antidepressiva, især SSRI-præparater, men også tricykliske antidepressiva. Men PTSD kan være temmelig immun over for behandling og kompliceres ofte af medicinens bivirkninger.

Det er ikke tilrådeligt, at lægen ordinerer benzodiazepiner, især hvis du har eller har haft et alkohol- eller stofmisbrug.

Kognitiv adfærdsterapi med fokus på traumer er den behandling, der med størst sandsynlighed vil blive ordineret, hvis psykoterapi anbefales. Ved denne behandling vil du blive bedt om at genopleve aspekter af traumet i en tryg sammenhæng, og terapeuten vil hjælpe dig med at overvinde den angst, der dukker op. Dette gentages i en række seancer, sådan at du gradvist bliver mindre angst og lærer at kontrollere PTSD-symptomer. For de fleste patienter er kombinationen af SSRI-præparater og kognitiv adfærdsterapi den mest effektive behandling til at reducere posttraumatiske symptomer.

I afsnittet om medicinsk behandling og psykoterapi kan du læse mere om de enkelte typer af medicin, psykoterapi og fysiske behandlinger.

Sidst opdateret:: 28. juni 2011